E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 24. 05. 2024
Svátek slaví Jana
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

05.09.2006

Zájezdy do ciziny

CK prodaly rekordní počet zájezdů do ciziny, zájem je mimo sezonu

 

Cestovní kanceláře letos v létě prodaly rekordní počty zájezdů do zahraničí. V prázdninových měsících sice prodej stagnoval, před sezonou se ale prodalo

 

více zájezdů než loni. Růst očekávají CK také v prodeji zájezdů po sezoně. Celkem by podle odhadů mohlo v létě do ciziny vycestovat přes 2,9 milionu turistů, což by byl meziroční růst o pět procent, řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
Především před prázdninami vyrazilo do zahraničí víc lidí než v předchozích letech. Může za to poměrně chladné počasí, ale také nízké ceny zájezdů před sezonou. I po sezoně CK očekávají vyšší prodej než loni, záležet ale bude na počasí. Zatím se dobře prodává září, řekl obchodní ředitel CK Exim Tours Jan Koláčný.
Dovolené mimo hlavní sezonu jsou přitom v posledních letech stále častější. Podle mluvčího CK Fischer Dana Plovajka volí pobyty mimo sezonu mladé rodiny s dětmi předškolního věku, ale také senioři, kterým vyhovují příznivější klimatické podmínky.
O prázdninách sice stále cestuje většina turistů, a to asi 1,6 milionu. Prodej zájezdů na červencové a srpnové termíny ale již několik let stagnuje. Letos horký červenec prodeje dokonce snížil, naopak v srpnu byla poptávka kvůli chladnému počasí silnější.
Mezi nejoblíbenější cíle letos patřilo opět Chorvatsko, zájem byl také o levné Bulharsko. Do módy se vrátilo Turecko. Standardní byl prodej Španělska a Itálie. Prodej zájezdů do Řecka ovlivnil koncem sezony požár na poloostrově Chalkidiki. Před sezonou a po ní se dobře prodávají teplejší oblasti jako je Egypt, Tunisko nebo Kanárské ostrovy, řekl mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha.
Přestože Češi stále hledí na cenu zájezdů a levné destinace a výhodné nabídky je lákají, kvalita hotelů, které průměrný Čech volí, se neustále zvyšuje. Dáno je to poklesem cen zájezdů a současně růstem životní úrovně. Čím dál tím víc lidí cestuje do čtyřhvězdičkových hotelů a vyžaduje stravování typu all inclusive nebo si v zahraničí půjčuje auto. Letecké zájezdy také již začínají v nabídkách CK vytlačovat autobusové.
Za celý letošní rok by přitom na dovolenou do zahraničí mohlo jet přes čtyři miliony lidí, meziročně by to byl růst o pět až sedm procent. Služeb cestovních kanceláří k tomu využije podobně jako loni zhruba 1,4 milionu z nich.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 25.05.

25°C
12°C

Neděle 26.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.8% (20460)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14317)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14444)

• Last minute
18.1% (13850)

• Prostřednictvím internetu
17.5% (13347)

Celkem hlasů: 76418

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.