E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 18. 05. 2024
Svátek slaví Nataša
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

14.08.2006

Průvodci Prahou

Pražských průvodců mírně přibývá, poptávka je menší než nabídka

 

Průvodců, kteří v Praze nabízejí své služby turistům, podle údajů Pražské informační služby (PIS) stále mírně přibývá. Poslední dobou v této oblasti nabídka převyšuje poptávku, i když každoročně stoupá

 

počet návštěvníků, kteří do Prahy přijíždějí. Na trhu totiž panuje tvrdší konkurence kvůli tomu, že v Česku mohou průvodcovskou činnost volně vykonávat občané EU, kteří získali oprávnění ve své domovské zemi. Prohlídky Prahy proto v poslední době výrazněji nepodražily, tříhodinová procházka stojí v průměru 2500 korun.
Převis nabídky průvodcovských služeb způsobil podle předsedy Asociace průvodců Stanislava Volemana mimo jiné větší počet školících zařízení, která nabízejí vzdělávací kurzy. Od roku 2004 je totiž pro získání živnostenského listu nutné předložit osvědčení o zkoušce odborné způsobilosti průvodce, která se skládá například z dějin umění, psychologie nebo ekonomie cestovního ruchu.
Dalším faktorem, který způsobuje, že mají průvodci o něco méně práce, je konkurence ze zahraničí. Občané EU mohou v Česku provádět, aniž by tady museli prokazovat odbornou způsobilost, stačí jim podnikatelské oprávnění v zemi, odkud pocházejí. Stejné podmínky platí pro české průvodce v zahraničí.
Počet místních průvodců, kteří pracují na černo bez jakékoli kvalifikace, se podle Jaroslavy Novákové z PIS v poslední době hodně snížil. Přesto si zástupci průvodců myslí, že by stát měl tuto profesi více kontrolovat.
"Trápí to prakticky všechny průvodce, kteří investovali čas a nemalé peníze do svého vzdělání," myslí si Štěpán Holub ze serveru www.guide-prague.cz, který průvodce zprostředkovává. "Situace je komplikovaná, vymáhání právních norem a efektivní kontrola je obtížná. Zatím ani nemáme vytvořený mechanismus jak zjistit, jestli zahraniční průvodci splňují podmínky evropské směrnice a jestli jsou průvodci v domovské zemi," připouští ale Voleman.
Souhlasí s tím i Yvona Matějková z živnostenského úřadu Prahy 1, který kontroly v centru Prahy provádí. "Je velice problematické někomu prokázat, že podniká neoprávněně. Živnost je činnost soustavná, takže kdybychom ho chtěli pokutovat za podnikání bez živnostenského oprávnění, musíme ho přistihnout třeba třikrát nebo čtyřikrát. Navíc mu musíme dokázat, že pracuje za peníze, tedy za účelem zisku." To je podle ní prakticky nemožné.
Práce průvodců je převážně sezónní, největší zájem o jejich služby bývá během jarních měsíců a po mírném poklesu pak v září a říjnu. Co se týče jazyků, vítězí stále angličtina a němčina, žádaná je i španělština. Naopak nedostatkové jsou podle Volemana některé asijské jazyky nebo třeba turečtina. Potvrzuje to i Holub. "Poptávka po čínsky hovořících průvodcích se postupně zvyšuje, je jich ale málo. Nejen u skupin z těchto zemí se proto často setkáváme s problémem, kdy turisty v naší metropoli provádí řidiči nebo delegáti cestovních kanceláří, kteří o Praze nevědí prakticky nic," uvedl.
Kvůli rostoucímu segmentu individuální a kongresové turistiky prý průvodci stále častěji pracují pro menší skupiny lidí nebo pro jednotlivce. "V posledních letech se zvyšuje podíl neorganizované turistiky, proto se individualizují i služby, včetně průvodcovských. Zmenšuje se také velikost skupin - dřív se chodilo i s 50 lidmi, dnes je to zhruba 25 až 30 lidí," dodal Voleman.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 19.05.

25°C
12°C

Pondělí 20.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.9% (20308)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14136)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14279)

Last minute
18.1% (13682)

Prostřednictvím internetu
17.4% (13172)

Celkem hlasů: 75577

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.