E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 25. 05. 2024
Svátek slaví Viola
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

10.08.2006

Charterová doprava

Trh charterových letů v Česku roste

 

Charterová doprava, tedy nepravidelná letecká doprava klientů cestovních kanceláří v Česku, stále roste. Stojí za tím nízké ceny leteckých zájezdů a rostoucí příjmy obyvatel. Stále víc lidí si tak může

 

leteckou dopravu dopřát, řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Největšími hráči na trhu jsou Travel Service a ČSA.
Letecké zájezdy nyní představují polovinu z 1,4 milionu prodaných zájezdů. Ještě před deseti lety to přitom bylo asi 20 procent z tehdejšího milionu prodaných zájezdů. V současnosti je tak prodej leteckých zájezdů více než trojnásobný.
Největší české letiště Praha - Ruzyně zaznamenalo za první pololetí téměř 600.000 cestujících, které přepravoval některý z českých nebo zahraničních charterových dopravců. "Zima byla slabší, ale za druhé čtvrtletí se počet charterových cestujících zvýšil o čtyři procenta," řekla mluvčí letiště Veronika Sedláčková. Další desetitisíce klientů cestovních kanceláří odvezly letecké společnosti z dalších českých letišť - z Brna, Ostravy, Karlových Varů nebo Pardubic.
Největším hráčem na trhu je domácí Travel Service, který přepravuje mimo jiné klienty největší české CK Čedok a čtyřky českého trhu Firo-Tour. Travel Service podle mluvčí Vladimíry Dufkové za prvních šest měsíců roku přepravil na charterových letech 350.000 pasažérů. Dotahují se na něj ale České aerolinie, které za první pololetí přepravily přes 300.000 cestujících na charterových linkách. Meziročně to byl podle mluvčí dopravce Jany Víškové růst o 34 procent. Národní dopravce přepravuje klienty dvojky trhu CK Exim Tours a trojky CK Fischer.
Kromě domácích společností se ale na trhu podílejí také zahraniční letecké společnosti. Mezi největší patří Nouvelair Tunisia, Wind Jet nebo Karthago Airlines, které ale přepravily z Prahy za první pololetí každý jen kolem 20.000 cestujících.
ČSA před lety charterový trh zcela opustily. Leaderem trhu se tak stal Travel Service. V posledních letech se ale ČSA na trh vrátily, naopak zmizel Fischer Air, který skončil v konkurzu. ČSA několikrát jednaly o možné koupi konkurenčního Travel Service. I nový prezident Radomír Lašák po nástupu do funkce oznámil, že chce charterový trh konsolidovat, a to buď koupí aktivit konkurenčního Travel Service, nebo odprodejem charterové flotily.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 26.05.

25°C
12°C

Pondělí 27.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.8% (20485)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.8% (14360)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14473)

• Last minute
18.1% (13873)

• Prostřednictvím internetu
17.5% (13376)

Celkem hlasů: 76567

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.