E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 26. 05. 2024
Svátek slaví Filip
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

24.07.2006

Na seznam UNESCO přibylo 18 lokalit

Na nejvyšší horu světa Mount Everest se zatím nedostalo

 

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví dalších 18 významných míst. Listina UNESCO, na níž má i Česká republika

 

celkem dvanáct památek, tak již nyní čítá na 830 lokalit.

Na konferenci v litevském Vilniusu byl vedle historických městských částí italského Janova a německého Řezna přiznán status součásti světového dědictví rovněž hornickému městečku Sewell v Chile. Na seznam světového kulturního a přírodního dědictví čerstvě přibyly rovněž starobylý zavlažovací systém Aflaj v Ománu, z doby více než 2500 let před naším letopočtem, důlní krajiny nacházející se v britském Cornwallu a Západním Devonu, dva středověké hrady v Sýrii, visutý most Vizcaya ve španělském Bilbau a také Hala století v polské Vratislavi, považovaná za jeden z nejvýznamnějších konstrukčních projektů minulého století.
Za oblast s výjimečnou celosvětovou hodnotou byla označena i přírodní rezervace v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny, která je domovem pand velkých, patřících mezi nejvíce ohrožená zvířata na světě. Podle odhadů žije v tomto regionu více než 30 procent z celosvětového počtu těchto savců z čeledi medvědovitých.
Nedostalo se ovšem na nejvyšší horu světa Mount Everest, k jejímuž zařazení na seznam světového přírodního dědictví UNESCO vyzývají různá ekologická hnutí, kupříkladu britští Friends of Earth. Upozorňují na nebezpečí, které oblasti Himálaje hrozí vzhledem ke globálnímu oteplování včetně záplav, která by mohla způsobit tajícími ledovci přeplněná himálajská jezera. Podle mluvčí UNESCO zatím organizace nemá k dispozici dostatek potřebných odborných studií, připustila však, že otázka začlenění Mount Everestu na listinu světového přírodního dědictví by mohla být projednána na některém z příštích jednání.
Konference, která v litevské metropoli potrvá až do neděle, se zúčastní více než šest stovek delegátů ze 182 států.

Zdroj : web.volny.cz

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 27.05.

25°C
12°C

Úterý 28.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.8% (20511)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14369)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14497)

• Last minute
18.1% (13888)

• Prostřednictvím internetu
17.5% (13393)

Celkem hlasů: 76658

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.