E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

29.10.2005

Zlínsko

Na Baťův kanál letos zavítalo o pětinu méně lidí než loni

 

Možnost cestovat lodí po Baťově kanálu letos využilo 45.600 lidí. Po unikátní vodní cestě spojující Otrokovice na Zlínsku a Rohatec na Hodonínsku se tak svezlo o pětinu méně

 

turistů než loni. Více návštěvníků než letos zavítalo na kanál i v roce 2003. ČTK to ve Spytihněvi při ukončení sezony řekl Ivo Ondračka z Agentury pro rozvoj turistiky na Baťově kanálu.
Jde teprve o druhý propad návštěvnosti, poprvé se tak ale stalo po ničivých povodních v roce 1997. "Hlavním důvodem přitom není letošní horší počasí. Počasí pouze odhalilo problémy, s kterými se vodní cesta potýká," uvedl Ondračka. Podle něj jde hlavně o malou aktivitu podnikatelů při tvorbě nových plavebních produktů a v řadě případů i spoléhání se na propagaci z veřejného sektoru.
"My jsme v předchozích letech vždy saturovali problémy, které zde byly. Hledali jsme nové produkty, do infrastruktury vkládal peníze stát. Letos byla aktivita nižší," vysvětlil Ondračka. Zároveň ale uvedl, že ani sami podnikatelé nemají situaci lehkou. "Když chce například podnikatel vstoupit na Baťův kanál, jen velice obtížně sežene pozemek. Kvůli administrativě je také velmi obtížné postavit nové lodě. Počet dnů, kdy jsou v provozu plavební komory, je nedostatečný," dodal.
Pokles návštěvnosti podle Ondračky nelze připsat na vrub ani slabé infrastruktuře, ale spíše její nízké úrovni. Současný počet lodí totiž dokáže převézt i dvojnásobné množství návštěvníků. "Nárůst počtu návštěvníků lze očekávat jedině od nových míst, které budou mít slušný příjezd, parkoviště pro autobusy, občerstvení či sociální zázemí," uvedl Ondračka. Důležitá je i jednotná propagace, spolupráce podnikatelů a hledání nových plavebních produktů.
Vodní cesta mezi Otrokovicemi a Rohatcem vznikla ve 30. letech minulého století. Původně sloužila k přepravě lignitu z dolů na jižní Moravě do Baťových závodů a k závlahám. Po druhé světové válce ztrácel kanál svůj význam a postupně chátral. V 90. letech se začalo s jeho postupnou obnovou pro turistické využití. Letošní sezona byla již desátá.

Zdroj : ČTK

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19788)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13708)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13865)

Last minute
18.1% (13232)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12698)

Celkem hlasů: 73291

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.