E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 17. 05. 2024
Svátek slaví Aneta
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

26.10.2005

Biometrická identifikace v cestovním dokladu

Nové pasy s čipem nebudou dražší než dosavadní

 

Nové cestovní pasy s elektronickým čipem nebudou dražší než dosavadní cestovní doklady, za jejichž vydání lidé platí 200 korun. "Výroba čipového dokladu bude sice dražší,

 

je to však něco navíc, a nechceme tím občany zatěžovat," řekl novinářům ministr vnitra František Bublan. Nové pasy se mají na základě rozhodnutí EU zavádět od srpna příštího roku.
V EU je pořizovací cena pasu asi 50 eur (zhruba 1500 korun). Čeští občané by ale za jejich vydání měli platit dosavadních 200 korun, respektive 50 korun za dětský pas, míní Bublan. Na nový pas by podle něj neměli lidé doplácet. Konečné slovo však bude na parlamentu, který bude o zavádění biometrických údajů do pasů rozhodovat.
Podle plánů ministerstva vnitra mají cestovní doklady vydávat úřady obcí s takzvanou rozšířenou působností. Vzhledem k tomu, že obce se na změnu budou muset technicky vybavit, stát jim podle Bublana poskytne příspěvek 227 milionů korun, tedy asi 22 korun za obyvatele. Dvousetkorunový správní poplatek za vydání každého pasu má být příjmem obecního rozpočtu.
Nové pasy s biometrickou identifikací majitele mají zvýšit bezpečnost států před kriminálními delikventy a nelegální migrací. Budou vybaveny čipem s elektronickým záznamem obličeje vlastníka. Od podzimu 2008 má čip obsahovat i záznam otisku prstů.
"Neznamená to, že se pasy budou stále vyměňovat, jejich desetiletá platnost zůstane zřejmě zachována," řekl Bublan k tomu, zda a jak si občané budou muset cestovní doklady měnit.
Kromě pasů si řada českých občanů musí vyměnit i občanské průkazy. Do konce letošního roku si musejí vyměnit průkazy bez strojově čitelných údajů lidé, kteří je dostali do konce roku 1994. Ostatní si je musejí vyměnit postupně ve stanovených lhůtách do konce roku 2008. Průkazů, jimž skončí platnost letos 31. prosince a lidé si je dosud nevyměnili, je přes půl milionu. Změna se netýká seniorů nad 70 let, pokud v průkazech nemají vymezenu dobu platnosti.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 18.05.

25°C
12°C

Neděle 19.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.9% (20287)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14115)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14263)

Last minute
18.1% (13667)

Prostřednictvím internetu
17.4% (13153)

Celkem hlasů: 75485

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.