E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 17. 05. 2024
Svátek slaví Aneta
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.10.2005

Cyklotrasy Krkonoš

Krkonoše ze sedla kola

 

Necelé dva roky uplynuly od první schůzky na které byl diskutován projekt krkonošského svazku měst a obcí nazvaný Krkonoše ze sedla kola. Jeho součástí je nejenom zlepšení značení

 

a upřesnění vedení cyklostras na území Krkonošského národního parku, ale hledání nových, dosud neobjevených možností pro cykloturisty především v podhorské, na cyklotrasy dosud velmi chudé, části turistického regionu Krkonoše.
Po žluté nezabloudíte
V současné době je jeho podstatná část uvedena do života, konstatoval Dr. Pavel Klapuš, koordinátor projektu. ?Naším cílem je nejenom přesunout pozornost cykloturistů z horních partií hor do podhůří z důvodu ochrany přírody, ale především upozornit a nabídnout k poznávání další hezká a zajímavá místa Podkrkonoší." Projekt v hodnotě téměř půl druhého milionu korun je před dokončením. Na území Krkonošského národního parku došlo k výrazné změně v oblasti značení cyklotras. Pouhé klasické dřevěné tabulky s čísly cyklotras KRNAPu s minimem informací, odkud kam v Krkonošském národním parku vedou, jsou minulostí. Z iniciativy ing. Růžičky a s pochopením dalších pracovníků Správy KRNAP je na 390 kilometrech cyklotras, toto značení vylepšeno umístěním 228 kusů žlutých směrovek (viz. foto). Finančně se výrazně podílela Správa KRNAP a Královéhradecký kraj. ?Musím přiznat, na projektu bylo práce ?jako na kostele", jeho současná podoba, myslím především úroveň značení jednotlivých tras,"v mašličkách" koresponduje s naší představou, jak by měl vypadat zimní projekt ?Krkonoše lyžařský běžecký ráj", charakterizoval Dr. Klapuš.
Cyklotrasy ve třiceti podhorských obcích
Důležitou součástí projektu ?Krkonoše ze sedla kola" jsou nové podhorské cyklotrasy. Stávajících cca 120 kilometrů podhorských cyklotras bylo obohaceno sítí dalších téměř 200 kilometrů. Patří mezi ně například: nejdelší čtyřiadvacetikilometrová cyklotrasa z Lipštátu do Dolní Kalné, dále Kunčice - Dolní Kalná, Lánov - Fořt - Hostinné, Vlčice - Pilníkov - Kunčice - Fořt, Hostinné - Černá - Vlčice - Trutnov, aj.
Podle Dr. Klapuše bude do konce letošního roku na území Královéhradeckého kraje, s přesahem do kraje Libereckého, vyznačeno a mobiliářem (rozcestníky, mapami, přístřešky, informačními tabulemi, lavičkami, stoly, apod.) vybaveno více než sto kilometrů. Dále zdůrazňuje: ?Poměrně náročný projekt si vyžádal hodiny jednání nejenom s každým starostou, ale i dotčenými majiteli pozemků. Bylo třeba zpřesnit projekty vedení cyklotras, míst, kde bude umístěn a instalován mobiliář. Kladně hodnotím, že volení představitelé občanů, pracující v samosprávách, přistupují k celému projektu s velkým pochopením, podporou a aktivitou. Představitelé obcí jednají o svém finančním příspěvku a dosud není jediný případ, že by některá obec z projektu vystoupila. Pokud by se tak stalo, ohrozilo by to celou místně vedenou cyklotrasu. I když jsou některé obce na okraji regionu cestovního ruchu, jejich představitelé citlivě vnímají, že by jim projekt mohl pomoci ke zviditelnění. Některých obcí se týkají dvě tři trasy, jiných pouze jedna. Přesto se všichni podílí 50% na úhradě nákladů ve výši třičtvrtě milionu korun bez ohledu, zda jsou nebo nejsou členy Svazku Krkonoše. Zbylých 50% pokrytí nákladů věnoval Královéhradecký kraj, který přispěl také na úhradu mobiliáře. Dalších 30% cyklotras vedených na straně Libereckého kraje začneme značit a vybavovat v příštím roce."
Projekt ?Krkonoše ze sedla kola" může přispět k oživení života řady obcí. Jak podotýká nejeden starosta, tím ale aktivita nekončí. Záleží na každém místním podnikateli, jak bude umět možnosti využít a nabídnout cykloturistům občerstvení, ubytování, odpočinek, půjčovnu či servis. Dr. Klapuš doplňuje: ?Pro mnohé obce je 50. 000 Kč velká částka peněz. Proto velmi kladně hodnotím přístup a vstřícnost jejich představitelů. Spolupráce je postavena na smlouvě, kterou se zavazují k zajištění finanční spoluúčasti na projektu včetně desetileté péče o značení i vybavení cyklotras. Za to patří poděkování."

Zdroj : Czecot

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 18.05.

25°C
12°C

Neděle 19.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
26.9% (20286)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (14115)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14263)

Last minute
18.1% (13667)

Prostřednictvím internetu
17.4% (13153)

Celkem hlasů: 75484

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.