E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

26.09.2005

Šumava

Šumavskou novinkou je lanovka na Špičáku

 

Novinkou zimní sezony bude v západočeské části Šumavy čtyřsedačková lanovka na vrchol Špičáku. Její stavba nyní finišuje. Lanovka nahradí dva lyžařské vleky, jízda na kopec tak bude

 

mnohem pohodlnější. Celodenní jízdenka bude stát 450 korun, tedy o 40 korun více než loni. V omezeném provozu bude lanovka fungovat i v létě. ČTK to řekl provozovatel lyžařského areálu Vladimír Kasík.
Sedačková lanovka bude pro lyžaře nejen pohodlnější, ale i bezpečnější. Jízda na starých vlecích až na vrchol Špičáku byla v několika strmých místech nebezpečná, zvláště pokud stopa zledovatěla. Pak stačilo, když jeden lyžař upadl a začal se klouzat strmým úzkým místem dolů proti těm, kteří jeli nahoru. Stávaly se pak hromadné pády. Například v lednu se tam při pádu asi deseti lidí zranily dvě děti.
"Už se těším, až si pěkně odpočinu cestou nahoru a naberu síly na jízdu z kopce. Mám jen trochu obavy, jestli kvůli velké kapacitě lanovky nebudou přeplněné svahy. Taky mě mrzí, že nahoře není žádná hospoda," řekl ČTK lyžař Richard Beneš. Na vrcholu se však nesmí kvůli ochraně životního prostředí žádná restaurace stavět.
Špičák je největší lyžařský areál západní části Šumavy. Je tam asi sedm kilometrů sjezdovek různých obtížností včetně cvičných louček. Stavba lanovky začala v červenci, hotova má být v říjnu. Její dráha je 1272 metrů, překoná převýšení 32 metrů a v zimě přepraví za hodinu zhruba 2400 lyžařů. Kromě lanovky bude v areálu i nová obslužná budova. Celkové náklady na stavbu činí zhruba 70 milionů korun.

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19798)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13713)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13871)

• Last minute
18.1% (13243)

• Prostřednictvím internetu
17.3% (12710)

Celkem hlasů: 73335

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.