E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

10.09.2005

Karlovy Vary

Starý suterén Vřídla

 

Jako "starý" suterén jsou označovány prostory severně od vlastní kolonádní budovy, pod bývalými Obecními lázněmi a částečně též Lázněmi II. Obecní lázně byly založeny již před r. 1650,

 

zástavba území okolo pravobřežního jímání Vřídla sahá až do období 15. století a prostory, jimiž je vedena exkursní trasa proto náleží k těm nejstarším, se kterými se v našem městě můžete seznámit. Místo, kde byly zhruba od r. 1571 do r. 1982 zachyceny vřídelní prameny lze spatřit v místě zvaném staré prameniště.
Při prohlídce lze spatřit příklady zřídelní sedimentace v podobě nárůstů měkkých a mladých sintrů na stěnách chodby. Sintry nabývají mnohdy bizarních tvarů, připomínajících krasové jevy. Zde se sintry vyvinuly do podoby tzv. závojů. Pozorovat je možno též výrazné kolonie mikroorganismů. Jedná se o jedny z nejstarších forem života na Zemi - bakterie. Svou energii získávají jednak z tepelného potenciálu termální vody, jednak z chemických pochodů využívajících chemické složky obsažené ve vodě (oxidace a redukce sirných sloučenin, iontů železa, manganu apod.). Zde přítomné bakterie jsou velmi úspěšnými organismy, schopnými přežít relativně extrémní podmínky, které zde panují. Především teplota, která u vývěrů Vřídla vždy přesahovala 73°C je faktorem způsobujícím nepřítomnost jiných forem života. Ukázky mikroflory v podobě hypertermofilních řas a sinic můžete spatřit i v polovině trasy při výhledu na dno řeky Teplé.
Velmi zajímavým místem je též zakrytá část řečiště Teplé, která je místem původních přirozených vývěrů termy a též místem divoké výronů, tzv. průvalů či výbuchů Vřídla. Velké průvaly se opakovaly v nepravidelných intervalech, byly velmi těžko zvladatelné a někdy měly katastrofální účinky, např. v r. 1809 bylo řečiště dle svědectví současníků "roztrženo" a přilehlá budova lázní byla tak poškozena, že musela být stržena. Dodnes je v řečišti u Vřídla dobře patrná betonová opevňovací a těsnící deska zabraňující průvalům, jež byla vybudována v l. 1899-1900 a opravována v l. 1935-1939 a 1974-1980.

Zdroj : Geopark

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19966)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13824)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13984)

• Last minute
18.1% (13366)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12838)

Celkem hlasů: 73978

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.