E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

31.08.2005

Praha

Chceš do hrobky? Dej tři stovky?

 

Davy proudí katedrálou svatého Víta celé dny, zvlášť teď v závěru sezony je tu docela husto. Hrozny turistů nabalených na průvodce se vztyčeným deštníkem se pomalu posouvají starobylou

 

katedrálou, sem a tam.
Hodně skupin ovšem dojde jen k provazům, které dělí přes sto metrů dlouhou katedrálu asi tak v půlce na dvě zóny: jedna je zdarma, ta druhá vyjde návštěvníka na pár stovek.
Kdo chce vidět královskou hrobku, ostatky svatého Vojtěcha nebo stříbrný náhrobek Jana Nepomuckého, musí se plácnout přes kapsu. Vzhledem k tomu, že si nelze koupit lístek pouze na katedrálu, rozhodují se návštěvníci mezi dvěma variantami: buď dají 350 korun a mají v tom velký okruh Pražským hradem, s královským palácem i bazilikou svatého Jiří a Zlatou uličkou, nebo zvolí levnější variantu a menší okruh za 220 korun.
Kdo na to nemá, může v chrámu jen k provazům, kde ho zastaví profesionální úsměv a slova: "Ticket, please, váš lístek, prosím." Někteří se vrátí k pokladně, ale jiní pokrčí rameny a za provazy jenom nakukují.
"Ano, lidi se někdy diví, že tu jsou provazy. Ale problémy s tím nejsou," říká jedna ze strážkyň placeného prostoru. "Je to tak lepší, lidi nám tu jedli, žvýkali, a to se k blízkosti oltáře opravdu nehodí," dodává žena a svírá kleštičky, kterými zručně procvakává vstupenky ? třeba i třicet za minutu.
Je pravda, že duchovno ve svatovítském chrámu moc nevládne: hluk je poměrně značný a občas mezi staletými pilíři zazvoní i mobil. Češtinu ovšem moc slyšet není. "Proč mám platit za to, že se chci jenom podívat? Dřív to bylo zadarmo," rozhořčuje se mladík, který i s přítelkyní dorazil do katedrály z Krkonoš. Víc než poplatek v katedrále ho ale rozčílilo nekřesťanské placení v Zlaté uličce.
Jiní návštěvníci jsou shovívavější. Aspoň se prý od turistů z ciziny seženou nějaké peníze na opravy katedrály. To aby jezdili ještě v zimě: podle odboru památkové péče totiž vyjdou opravy katedrály na zhruba deset milionů korun ročně.

Zdroj : Moje noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19968)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13824)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13991)

Last minute
18.1% (13372)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12839)

Celkem hlasů: 73994

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.