E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 05. 05. 2024
Svátek slaví Klaudie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

30.08.2005

Jak si prodloužit léto

Podzimní cesta na jih

 

V čase, kdy u nás léto končí, nebo už skončilo, cestujeme autem za teplem a sluncem mnohem méně, než v prázdninových měsících. Červenec a srpen v oblibě vedou - i u těch,

 

kteří pro to nemají žádné pádné důvody.
Naopak je mnoho argumentů, které hovoří pro cestování mimo hlavní sezonu. Na jihu Evropy se stále ještě setkáme s velmi příjemným počasím. V Neapoli, proslulém městě pod Vesuvem, na Sicílii, stejně jako ve španělské Andalusii se můžeme ohřívat až do konce října a o hodně si tak prodloužit nevalné letošní léto u nás doma. Teplota vody v této době běžně přesahuje 22 °C. A další výhody? Volné ubytovací kapacity v hotelech, kempech i soukromí v cíli cesty i při tranzitu, posezónní slevy a konec konců i menší riziko nepříjemných setkání s nenechavci, kteří se stahují do hlavních turistických oblastí především právě o prázdninách. Navíc se vyhneme mnohahodinovým zácpám na silnicích. Pokud nás přesto nějaká menší postihne, aspoň ne v tom největším vedru. Kdo letos zamířil v některém z červencových víkendů do Chorvatska, ví o čem je řeč.
Kde se v říjnu ohřejete
Hodně teplo můžeme mít ještě v říjnu v Neapoli, ve stejnojmenném zálivu v krásné krajině na úpatí Vesuvu. Kdo se dostane až sem, měl by navštívit i bájný ostrov Capri a jeden den věnovat vyjížďce na Vesuv.
U protějších břehů Itálie, které omývá Jadran, bude zase stačit, když dojedete na poloostrov Gargano se sněhobílým kamenným městem z pohádek tisíce a jedné noci, Vieste, které tam vyrůstá na skále na pozadí temně modrého moře. Můžete si tam vybrat z písečných i oblázkových pláží a libovolně z nabídky hotelů, ubytování v kempu či v soukromí. V tuto dobu to není problém.
Nejtepleji je na Sicílii, kam dosahují horké africké větry. Na plážích u Palerma je léto po větší část roku.
Stejné je to na jihu Španělska. Kdo si troufá dojet až do španělské Malagy, zaparkuje u subtropického moře, v místě, které je chráněno před větry. I v nejchladnějším měsíci lednu je zde průměrná dlouhodobá teplota 12,3 °C. K tomu přidejme vše, co patří k Andalusii; maurské hrady, úzké uličky měst, palmy, pomerančovníky, bělostné vesnice a městečka s výhledy na okolní hory... V kraji kolem méně vzdáleného Alicante (z něhož je do srdce Andalusie sice ještě stovky kilometrů na západ - leží však na stejné zeměpisné šířce), dosahují průměrné roční teploty až 30 °C. Město samo je považováno za nejvhodnější pro zimní pobyt v Evropě a sezona na jeho plážích patří k nejdelším. Procvičme se teď s prstem na mapě.
Nejlepší trasy v Itálii
K cestě do Mnichova a Garmisch-Partenkirchenu a pak po silnici či dálnici na Brenner asi nikdo radit nepotřebuje (kdo chce využít dálnici přes Rakousko, nesmí zapomenout na dálniční známku). Za brennerským průsmykem se silniční a dálniční trasa rozcházejí. Dálniční trasa vede západněji přes Bolzano, Trento, Veronu, Modenu a odtud pak (podle toho, zda míříme ke Středozemnímu moři či k Jadranu) buď k Florencii a Římu, anebo k Rimini - a podél jednoho či druhého pobřeží dál k jihu. Naopak nejvhodnější silniční trasa odbočuje za Brennerem na východ (směr Cortina d´Ampezzo) a potom vede přímo na jih k Trevisu, Mestre a do Ravenny a buď dál při pobřeží Jaderského moře, anebo přes Perugii do Říma, Neapole atd. při pobřeží Středozemního moře. I na silniční trase je lépe zaplatit za úsek dálnice mezi Ponte nelle Alpi a Mestre - cesta po silnici je zde dost komplikovaná a nepřinesla by prakticky úsporu.
Kudy do Španělska
Cesta přes Německo je celkem jasná, při cestě z Rozvadova vede po E50 a E35 a německých dálnicích A6 a A5 do Mulhouse. Odtud pojedeme po francouzské dálnici A36 (E54 a E60) až do oblasti Beaune. U Beaune přijedeme na E15 a té se pak držíme i na všech dalších dálnicích ve Francii i ve Španělsku. Po E15 dojedeme nejen do oblasti Valencie, ale podél moře až na jih Španělska.
Kdo chce ušetřit za dálniční poplatky a hlavně si něco po cestě prohlédnout, pojede z Mulhouse po silnicích, které jsou s dálnicí téměř souběžné (N83, N73 - Belfort-Besancon-Dole). Před Beaune odbočuje N73 k halon Chalon sur Saone, odkud ekonomická silniční trasa pokračuje nejprve jihozápadním směrem; míří nejkratší cestou k Moulins na N9, po ní ke Clermont-Ferrand, dál po N89 do Brive la Gaillarde a pak už stále přímo na jih po N20 až do státečku Andorra. K další cestě do Barcelony a podél pobřeží Středozemního moře dál na jih stačí krátký pohled do mapy.
Kolik to stojí?
Dlouhé cesty autem se ovšem už prodražují a mohou být srovnatelné s cenou letecké dopravy. Na druhou stranu můžeme zastavovat v zajímavých místech a obohatit se o mnoho dalších zážitků. Ty nám ale uvíznou v paměti, jen když cestu do místa pobytu (a stejně tak zpět) rozplánujeme alespoň na týden. Jestliže ji pojmeme jako závod s časem, je cesta autem omyl a měli jsme letět letadlem.
Jako příklad cen pro cestu do Itálie vezměme třeba trasu Praha-Neapol. Po silnici ujedeme asi 1590 km (po dálnici kolem 1530 km), při průměrné spotřebě 8l/100km spálíme kolem 125 litrů benzinu, počítáme-li 35Kč za litr, zaplatíme celkem za benzin zhruba 4400 korun. K tomu přidejme cenu rakouské desetidenní dálniční známky 7,60 ? a poplatek 8,00 ? za tunely v Brenneru. Pokud celou cestu důsledně pojedeme po dálnicích, zaplatíme dalších nejméně 50 ? za použití italských dálnic. To všechno násobme dvěma a vyjde nám suma kolem 12 750 korun.
Cílem cesty ve Španělsku může být ještě mnohem jižněji položené Alicante. Trasa z Prahy měří 2465km po silnici a 2300km po dálnici. Spotřebujeme na ní celkově 180 - 184l benzinu za 5400-5520 korun, na dálničních poplatcích zaplatíme něco málo přes 100 ?. Sečteno a násobeno dvěma dá asi 17 000 korun Nejsou to malé částky, ale něco získáme zpět za nižší cenu ubytování mimo sezonu. V Itálii můžeme řádově počítat např. s 20-25?/noc za ubytování dvou osob v kempu a asi 30-35 ?/noc v pokoji či apartmánu v soukromí. Ve Španělsku lze v obou případech kalkulovat s nižšími částkami (v kempu v průměru 15 ?, v soukromí 20-25 ?).

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 05.05.

25°C
12°C

Pondělí 06.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20147)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13992)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14143)

• Last minute
18.1% (13542)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13027)

Celkem hlasů: 74851

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.