E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 05. 05. 2024
Svátek slaví Klaudie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

29.08.2005

Na řadu přišly památky

Chladné léto přivedlo více návštěvníků

 

Letošní chladné léto příliš nepřálo milovníkům koupání a opalování, na některé české památky však díky němu přišlo více návštěvníků. Větší množství lidí podle památkářů navštívilo

 

například hrady a zámky ve Středočeském, Plzeňském nebo Jihomoravském kraji. Jinde se počet návštěvníků zvýšil jen místy nebo zůstal stejný. Ve východních Čechách a Ústeckém kraji zájem lidí o historické stavby naopak klesl.
Studené léto zahnalo turisty na středočeské hrady a zámky. Například na hradě Křivoklát na Rakovnicku letos padají všechny návštěvnické rekordy. Hrad letos zřejmě navštíví přes 100.000 lidí, což se naposledy podařilo před sedmi lety.
Více lidí zamířilo i do památek v Plzeňském kraji. Na řadě míst byly zaznamenány návštěvnické rekordy. Extrémně úspěšný týden má za sebou největší česká zřícenina Rabí na Klatovsku. Minulý týden ji navštívilo každý den víc než tisíc lidí.
Stále více turistů také letos směřuje do jihomoravských hradů a zámků, návštěvnost se na nich zvýšila v porovnání se stejným obdobím loňského roku až o 20 procent. Lednický zámek si denně prohlédne až 1200 lidí. Návštěvnost se asi nezhorší ani na hradě Pernštejn, který v dubnu poničil požár.
Chladné počasí potěšilo i kastelány hradů a zámků ve Zlínském kraji. V červenci a v srpnu do památek zavítalo více lidí než na začátku sezony. Například hrad Buchlov si minulý víkend prohlédlo až 3000 návštěvníků. Ve všední den tam zamíří zhruba 800 lidí. Za skvělou pak označili letošní sezonu také správci hradů, zámků, muzeí a dalších památek v Moravskoslezském kraji.
Nadprůměrnou návštěvnost oproti červenci tento měsíc zaznamenali na jihočeských památkách. Ve srovnání s loňskem se však řady turistů v historických objektech příliš nerozrostly. Branami českokrumlovského zámku nyní denně projde až 2500 návštěvníků a zámek má z 90 procent vyprodáno.
Větší návštěvnost letos čekají i památky v Karlovarském kraji. Mezi nejnavštěvovanější patří zámek Kynžvart. Letos se tam zřejmě podaří překonat loňskou návštěvnost 70.000 lidí.
V Olomouckém kraji pomohlo chladné léto k vyšší návštěvnosti jen na některých památkách. Například na hrad Bouzov zavítalo od začátku sezony do konce července zhruba o 11.000 lidí více než ve srovnatelném období loni. Pouze místy přišlo více lidí také na některé památky na Vysočině. Například do Žďáru nad Sázavou přijelo za památkami UNESCO asi o čtvrtinu více turistů než loni.
Na většině památek v Libereckém kraji mají letos návštěvnost zhruba na úrovni loňského roku. Státním zámkem Sychrov, který patří v kraji k nejnavštěvovanějším, letos prošlo 75.000 lidí.
Naopak méně lákají turisty historické objekty ve východních Čechách. Zájem lidí o památky tohoto regionu se snižuje již od roku 2000. Největší propad byl zaznamenán u pamětihodností, které si v minulém roce zájem lidí udržely, tedy v Ratibořicích a v Souboru lidových staveb Vysočina. Také na Ústecku přitahují návštěvníky památky méně než loni. Z bezpečnostních důvodů pak budou mít méně návštěvníků na zámku Jezeří na Mostecku. Vichřice totiž na konci července poničila řadu stromů v zámecké zahradě a podél příjezdové cesty k památce.
V Praze byla v červenci nejvíce navštěvovanou památkou, kterou spravuje Pražská informační služba (PIS), petřínská rozhledna. Na "pražskou Eiffelovku" vystoupalo zhruba 47.000 lidí. Turisty lákala také Staroměstská radnice a petřínské bludiště. Návštěvnost většiny památek PIS ale oproti loňskému červenci také mírně klesla. Jiné vyhledávané památky, jako je například Pražský hrad, však pod správu PIS nepatří.

Zdroj : Moje noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 06.05.

25°C
12°C

Úterý 07.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20152)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13992)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14143)

• Last minute
18.1% (13543)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13029)

Celkem hlasů: 74859

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.