E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 05. 05. 2024
Svátek slaví Klaudie
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

23.08.2005

U nás - odpočinek a zábava

Turisté přijíždí do ČR hlavně poznávat a odpočívat

 

Turisté ze sousedních zemí jezdí nejčastěji do Česka odpočívat a poznávat. Hodně jich přijíždí také ke známým a příbuzným, na služební cesty a kulturní nebo sportovní akce. Naopak

 

málo cizinců do České republiky cestuje na aktivní dovolenou. Vyplývá to z průzkumu, který mezi 8000 Rakušany, Němci, Poláky a Slováky prováděla vládní agentura CzechTourism. Výsledky zveřejnilo ministerstvo pro místní rozvoj.
Cizinci vnímají Českou republiku jako bezpečnou zemi s bohatou historií. Již méně příznivou zprávou je, že turisté na Česko nahlížejí poměrně konzervativně, tedy jako na pobytovou zemi, jež není příliš lákavá pro turisty, kteří cestují za aktivní dovolenou, řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Zde je podle něho prostor pro lepší propagaci.
Loni Česko podle statistik a odhadů CzechTourismu navštívilo asi osm milionů cizinců, meziročně jich přijelo o 19 procent více. Z nich téměř dva miliony tvořili Němci, 800.000 Slováci, 400.000 Poláci a necelých 300.000 Rakušané. Podle Martínka jsou to poměrně pozitivní výsledky - žádná jiná země EU totiž nezaregistrovala tak vysoký meziroční nárůst počtu příjezdů cizinců. Letos MMR očekává, že se růst zpomalí na deset procent.
Téměř ze všech sousedních zemí počet turistů narůstá. Němců například loni přijelo o 9,1 procenta, Slováků o 5,6 procenta a Rakušanů dokonce o 11,2 procenta více. Naopak Poláků přicestovalo o 12,8 procenta méně. V Polsku proto běžela reklamní kampaň, která zvala Poláky k návštěvě Česka. CzechTourism na ni má podle ředitele Rostislava Vondrušky pozitivní ohlasy a očekává, že již příští rok na jaře začne počet polských turistů v ČR opět růst.
Reklamní kampaň se vysílala také v Rakousku, příští rok se chystá v Německu. O reklamě na Slovensku zatím CzechTourism neuvažuje. Zaměří se spíše na komunikaci s cestovními kancelářemi a veletrhy.
Hosté z okolních zemí přijíždějí na dovolenou do ČR zhruba na 11 až 13 dní, Němci někdy až na třítýdenní pobyty. Dopravují se hlavně soukromými auty, autobusová doprava je na ústupu. Němci i Rakušané vynaloží velkou část peněz na svou českou dovolenou již doma. Kupují totiž pobyty all inclusive (vše v ceně), a na místě tak utratí méně. Česko je u Němců sedmým nejčastějším cílem dovolené, u Rakušanů osmým, u Slováků pátým a u Poláků dokonce prvním.
Z osmi tisíc respondentů jen méně než procento odpovědělo, že Česko nikdy nenavštívilo. Hlavním důvodem, proč tak neučinili, bylo málo informací o Česku a vysoká kriminalita.

České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 06.05.

25°C
12°C

Úterý 07.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20151)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13992)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14143)

• Last minute
18.1% (13542)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13029)

Celkem hlasů: 74857

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.