E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 01. 05. 2024
Svátek slaví je 1. Máj
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

22.08.2005

Na dovolenou po sezóně

Po sezoně zřejmě vyjede do ciziny rekordní počet Čechů

 

Po skončení hlavní letní sezony letos zřejmě vyjede na dovolenou do zahraničí rekordní počet českých turistů. Zatímco loni CK odhadovaly, že šlo o půlmilionu lidí, letos by jich podle

 

analytika Jaromíra Beránka mohlo být až o 150.000 více.
Kvůli chladnému létu totiž řada lidí odložila své původně plánované domácí pobyty. Část z nich vycestovala do zahraničí na levnější zájezdy zakoupené na poslední chvíli, část ale svou dovolenou odložila až na podzim. Po sezoně si totiž budou moci koupit zájezd například do Egypta jen o málo dráže, než by je vyšla jejich původně plánovaná dovolená v hlavní sezoně v České republice.
Trend přesunu dovolené mimo hlavní sezonu v posledních letech v Česku nabírá na obrátkách. Rok od roku roste počet Čechů, již cestují mimo prázdninové měsíce. Loni podle Beránka vycestovalo v létě do zahraničí 2,6 milionu lidí, z toho ve dvou prázdninových měsících 1,6 milionu. Půl milionu jelo před sezonou a zbytek po sezoně.
Zatímco v hlavní sezoně cestuje stále stejná skupina lidí se školou povinnými dětmi - i letos jich podle odhadů bude asi 1,6 milionu, roste počet těch, kteří dávají přednost levnějším pobytům mimo sezonu.
Letos před sezonou cestovalo asi 550.000, tedy o deset procent víc než loni, a to hlavně kvůli rekordně nízkým cenám prvních nabídek zájezdů do ciziny. Takzvané "last minute" se začátkem května prodávaly i za 4990 korun za týdenní pobyt ve tříhvězdičkovém hotelu s polopenzí například v Tunisku nebo Egyptě. Po sezoně by nárůst mohl být až třicetiprocentní. Například Fischer očekává růst prodeje téměř o třetinu.
Cenový rozdíl u zájezdů po sezoně je výrazný, někdy až třetinový, řekl mluvčí Fischera Dan Plovajko. Podle obchodního ředitele Exim Touru Jana Koláčného již řada klientů přišla na to, že mimo sezonu si mohou dovolit vyšší standard služeb za cenu nižšího standardu v hlavní sezoně. Klientům také vyhovuje menší ruch v letoviscích a příjemné teploty, jež již nedosahují extrémních hodnot. Podle Plovajka tak mimo sezonu cestují rádi hlavně senioři, ale i mladí aktivní lidé, kteří chtějí na dovolené také sportovat nebo cestovat.
K mimosezónním pobytům ale lidi lákají především nižší ceny. Zřejmé je to z vyšší poptávky po kvalitních hotelech a stravování typu all inclusive než v hlavní sezoně. CK nevylučují, že rekordně nízké ceny last minute zájezdů kolem 5000 korun z letošního jara, se budou opakovat i na podzim, hlavně koncem září a v říjnu.
Turisté mají zájem hlavně o místa, kde je i po sezoně dostatečné teplo. Hitem tak je cenově výhodný Egypt a Tunisko. Tradiční posezónní destinací jsou Kanárské ostrovy, v posledních letech roste zájem i o Andalusii a Baleáry.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14132)

• Last minute
18.1% (13533)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13018)

Celkem hlasů: 74804

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.