E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 01. 05. 2024
Svátek slaví je 1. Máj
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

18.08.2005

Prodej on-line

Internetový prodej zájezdů roste

 

Internetový prodej zájezdů v České republice rychle roste, na celku se ale stále podílí jen zanedbatelně. Řekl to analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.

 

Trh on-line prodeje zájezdů v Česku loni dosáhl asi 750 milionů korun. Internet se tak na celkovém prodeji zájezdů podílel asi třemi procenty. Letos by mohly CK prodat přes síť zájezdy za 1,4 miliardy korun, což by byl sice růst o 90 procent, podíl by se ale zvýšil jen na 5,5 procenta. V roce 2009 by při takto rychlém růstu mohl internetový prodej tvořit až třetinu z celkových tržeb za zájezdy.
V Česku je přitom podle výzkumů 3,5 milionu uživatelů internetu, což tvoří 34,5 procenta celkové populace. Na dovolenou do zahraničí letos vyrazí podle odhadů 3,7 milionu Čechů.
Velkými hráči na českém trhu jsou zejména invia.cz, zájezdy.cz a NetTravel, řekl Beránek. Nejprodávanější letecké zájezdy přes internet směřují do Egypta. Na druhém místě je Tunisko a na třetím Řecko. Mezi další oblíbené oblasti patří Chorvatsko, Itálie a Bulharsko, které se stává v posledních letech hitem mezi levnějšími zájezdy.
Průměrná cena zájezdu činí kolem 12.800 korun na osobu. Zákazníci si zájezd na internetu zakoupí v průměru 18 dní před odjezdem.
Největším kladem nákupu zájezdů přes internet je úspora času, možnost pohodlného pořízení z domova nebo zaměstnání a velký výběr i vyhledávání podle různých parametrů. Zájezdy na internetu jsou také levnější. Finanční úspora oproti klasickému nákupu před sezonou dosahuje až 15 procent. Cestovní kancelář nebo agentura, která prodává přes internet, totiž nemá vysoké náklady spojené se sítí poboček a zaměstnanců. Šetří také na propagaci a reklamě.
Reklamní strategie je založena především na inzerování na velkých internetových portálech, například Seznam.cz, Centrum.cz nebo Atlas.cz, a až na nepatrné výjimky internetoví prodejci zájezdů v jiných médiích neinzerují. Důležitý je pečlivě připravený mix klíčových slov na vyhledávačích.
V zemích západní Evropy a Severní Ameriky je prozatím podíl zájezdů prodaných přes internet vyšší než ČR. Je to způsobeno jednak vyšším počtem lidí s přístupem k internetu a také větším rozvojem nabídky.
Tržby z prodeje zájezdů v USA vzrostly v roce 2004 o 20 procent a podílejí se 14 procenty na celkové hodnotě prodaných zájezdů. Také v zemích západní Evropy se pohybuje podíl prodaných zájezdů přes internet většinou nad deseti procenty. Například ve Velké Británii se prostřednictvím internetu prodalo 12 procent zájezdů a v roce 2004 byl zaznamenán téměř čtvrtinový růst.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14132)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13018)

Celkem hlasů: 74805

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.