E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 02. 05. 2024
Svátek slaví Zikmund
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.08.2005

Na dovolenou do ciziny

Počasí vyhnalo Čechy z kempů, míří spíš do ciziny

 

Chladné počasí posledních dní vyhnalo české turisty z kempů. Ani poptávka po dovolené v jiných typech ubytovacích zařízeních v ČR není ze strany domácích hostů nijak vysoká. Češi dávají

 

přednost levným zájezdům do zahraničí. Cizinců ale letos do ČR přijede víc. Chladnější počasí je pro městskou turistiku, která v ČR převládá, vhodnější. I když v posledních dnech je již počasí příliš studené i pro návštěvu měst, řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
Z vyjádření majitelů kempů v krajích vyplývá, že kvůli studenému počasí je letošní sezona jednou z nejhorších za poslední roky. Po posledních deštivých dnech jsou kempy skoro prázdné. Provozovatelé kempů už ani nepočítají s tím, že by případné zlepšené počasí přilákalo další návštěvníky. Shodují se v tom, že letos se budou muset smířit s podstatně nižšími tržbami a ziskem.
Ještě v polovině léta se přitom zdálo, že letos budou mít kempy žně. Firma Mag Consulting odhadovala, že je navštíví asi 1,4 milionu turistů, tedy o deset procent víc než loni. Nyní však již předpokládá, že do kempů přijede jen 1,2 milionu hostů, což by bylo téměř o osm procent méně než loni. Pro některé kempy to podle Beránka může znamenat vážné finanční potíže. To potvrzují i jejich majitelé.
"V kempu pracuji deset let, ale tohle je ten nejhorší rok," řekl vedoucí kempu ve Vémyslicích u Moravského Krumlova Pavel Caha. "Srovnávat tržby například s minulým létem ani nemá smysl," dodal.
Češi ale nejezdí ani do jiných ubytovacích zařízení v ČR a dávají raději přednost zahraniční dovolené. Na odbyt tak jdou zájezdy na poslední chvíli, řekl mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Dobře se prodávají levnější zájezdy do Chorvatska nebo Bulharska, ale také last-minute do Egypta a Tuniska. Podle Beránka také kvůli počasí řada těch, kdo původně plánovali domácí pobyt, svou dovolenou odkládá. Lze tedy předpokládat, že poptávka po levnějších pobytech v cizině bude vysoká i v září a říjnu.
Cizinců přijede do ČR letos opět víc než loni. Ve statistikou sledovaných ubytovacích zařízeních by se jich mohlo ubytovat až 6,5 milionu, což by bylo o sedm procent víc než loni. Zahraniční dovolené v ČR jsou totiž většinou dlouhodobě plánovány a turisté je kvůli příliš chladnému počasí neruší. V červenci ale počasí, které bylo pro městskou turistiku ideální, tedy ani ne příliš horké, ani ne příliš chladné, přilákalo i turisty, kteří původně pobyt v Praze neplánovali.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14133)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13020)

Celkem hlasů: 74808

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.