E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 02. 05. 2024
Svátek slaví Zikmund
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

15.08.2005

Odpočinek na dovolené

Dovolená je lékem na stres jen v případě, že je delší

 

Práce v zaměstnání je z dlouhodobého hlediska stresující. Měla by ji přerušit dovolená, která je delšího rázu. Zákoník práce říká, že při poskytnutí dovolené v několika

 

částech musí alespoň jedna tato část činit nejméně dva týdny.
Ředitel Psychiatrického centra Praha Cyril Höschl v rozhovoru pro týdeník Ekonom uvedl: "Doporučuje se dvakrát ročně jet na dovolenou a být pryč tak dlouho, až se vám po návratu bude vaše vlastní ulice, kde bydlíte, zdát cizí a divná." Lidí, kteří si mohou dovolit být pryč z pracovního shonu tak dlouho, je však málo.
Většina zaměstnanců si svou čtyř- až pětitýdenní dovolenou kouskuje na menší části. Řada psychologů však tento postup nedoporučuje. Pokud totiž zaměstnanec vyjede pouze na týdenní dovolenou, většinou si moc neodpočine. "Platí, že první dva dny si naše tělo i psychika musí zvyknout na nicnedělání. Nadto stále ještě doznívají problémy z předchozích pracovních dní," uvedl pro server JobPilot psycholog Pavel Dittrich. "A před koncem dovolené už začínáme myslet na to, co na nás v práci všechno čeká, co se nahromadilo za úkoly," dodal. Ze samotné týdenní dovolené tak zbude pouze několikadenní okleštěné torzo.
"Zobecnit a říct, jak dlouhou dovolenou si má člověk dopřát, asi možné není. V zásadě však doporučuji větší množství dní v kuse. Je však individuální, kolik dní kdo potřebuje na regeneraci," říká Ludmila Kožená z Centra pracovního lékařství. "Lidem, kteří jsou již starší, bych kromě dovolených doporučila i uvažovat o zkrácení pracovního úvazku například o pondělky či pátky, aby si řádně odpočinuli i během pracovního týdne," dodává Kožená.
Každý člověk by měl dovolenou přizpůsobit hlavně svým vlastním silám a začít ji plánovat již dlouho před tím, než na ni odjede. Samotná příprava na dovolenou v sobě totiž obsahuje řadu stresujících faktorů. Tím nejhlavnějším je asi finanční stránka. Řada lidí se totiž stresuje už tím, zda budou mít na uskutečnění své dovolené dost peněz a zda se jim povede požadovanou sumu do dovolené našetřit.
Dobrým krokem k omezení stresu také je, když si lidé letní dovolenou pořídí již v zimě. Spoléhání na "last minute" nabídky nikomu na klidu rozhodně nepřidá. To tvrdí i tiskový mluvčí CK Fischer Dan Plovajko. "Rodiče s dětmi často preferují hotely, kde je i prostor pro dětské aktivity. Při last minute zájezdech je ale výběr již značně omezený a oproti zájezdům zakoupeným v zimě bývají často "last minute" zájezdy zpoplatněny i pro děti."
Případné onemocnění rodinného příslušníka před odjezdem na dovolenou je možné připojistit a nákladné stornopoplatky uhradí Evropska cestovní pojišťovna.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14133)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13020)

Celkem hlasů: 74808

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.