E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

31.07.2005

Palivové příplatky

Aerolinie dál zvyšují palivové příplatky

 

Ač cena ropy mírně klesla, přirážky za paliva k cenám letenek nemizí. Nejdříve se tak stane při ceně 50 dolarů za barel.
Miliarda dolarů. Přibližně o tolik snižuje

 

světovým aeroliniím zisk před zdaněním každý dolar, o nějž vzroste průměrná cena ropy. Polovina z této sumy pak připadá podle odhadů Morgan Stanley jen na americké aerolinie.
Například druhé největší evropské aerolinie British Airways očekávají, že je letos paliva přijdou na 1,6 miliardy liber, tedy o bezmála 40 procent více než vloni.
Britská společnost tak byla mezi prvními, kdo v uplynulých dnech oznámil zvyšování takzvaných palivových příplatků.
Postupně zdražují všichni
Další společnosti na sebe nenechaly dlouho čekat. Od pátku zaplatí při letech s německou společností Lufthansa cestující na dlouhé trati 37 eur, tedy o deset eur více než předtím.
Od příštího úterý zvýší počtvrté od loňského května palivové příplatky také největší evropské aerolinie Air France, a to o čtyři eura na dlouhých letech a o jedno euro na letech krátkých, přirážky tak budou činit 38, respektive sedm eur. Ke zvyšování přistoupily pod vlivem konkurence také ČSA, na dlouhých letech o deset eur.
Příplatky však nepokryjí celé dodatečné náklady na paliva. "Zdražení přinese do konce roku asi 20 miliónů korun. Dodatečné náklady ale letos budou i přesto, že se snažíme proti cenám ropy zajišťovat, činit asi 600 až 800 miliónů korun," uvedl Jan Váňa, výkonný ředitel pro strategické plánování a rozvoj ČSA.
Palivovými příplatky si část zvyšujících se nákladů nekompenzují jen evropské společnosti. Americké aerolinie, v čele s Delta Air Lines, zase zvýšily příplatky k letům do Evropy z původních 70 na 90 dolarů. Poplatky zavedly dokonce některé nízkonákladové aerolinie. Trojka na evropském trhu, německá Air Berlin, si účtuje 14 eur k letence a zvažuje, že podraží. Naopak největší low-cost společnost v Evropě, irský Ryanair, slibuje, že palivové příplatky nezavede.
Cena neklesne dostatečně
Kdy se cestující dočkají toho, že za palivo nebudou připlácet? Stejně jako aerolinie zaváděly poplatky v několika fázích, jsou stanoveny i různé hranice cen ropy, při nichž je odstraní. Air France slibuje, že pokud se ropa udrží alespoň třicet dní pod 50 dolary za barel, zmizí nejnovější přirážka. Dalšími hranicemi jsou 45, 40 a 35 dolarů.
Cena nejobchodovanější komodity, od níž se odvíjejí náklady na paliva, v posledních dnech klesala. Přesto je stále velmi vzdálená od limitů, které si stanovily aerolinie pro odstranění příplatků. Včera se ropa Brent v odpoledních hodinách obchodovala asi za 57 dolarů za barel. Podle odhadů analytiků navíc podstatně klesat nebude.
Důvodem jsou hlavně obavy, že ropní producenti nedokážou vyhovět rostoucí poptávce po surovině. Třicítka expertů předpovídá, že cena americké ropy letos dosáhne v průměru téměř 52 dolarů za barel, uvádí agentura Reuters. Příští rok by měl průměr činit asi 48 dolarů za barel. Loni se průměrná cena vyšplhala na 42 dolarů za barel.
Již na jaře letošního roku varovala Mezinárodní asociace leteckých společností (IATA), že vysoké ceny ropy přinesou aeroliniím ve světě další ztrátu v řadě, tentokrát rekordních šest miliard dolarů. Organizace vycházela při svém odhadu z průměrné ceny ropy 47 dolarů za barel.
Při průměru 37 dolarů za barel by se pak světové aerolinie měly podle letecké asociace dostat do zisku, a to by bylo poprvé po čtyřech letech. Od roku 2001, kdy poklesl zájem o létání v důsledku útoků na New York, vykázaly aerolinie dohromady ztrátu okolo 36 miliard dolarů.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20120)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13961)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14119)

• Last minute
18.1% (13506)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13002)

Celkem hlasů: 74708

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.