E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

28.07.2005

České aerolinie

S ČSA odlétá do ciziny stále více lidí

 

České aerolinie přepravily za první pololetí 2,3 miliónu lidí. To je meziroční růst o 18 procent. Zástupci ČSA navíc věří, že hlavní turistická sezóna přivede na

 

jejich paluby nejvíc pasažérů za posledních deset let.
Ačkoli počet cestujících výrazně roste, obsazenost letadel ČSA klesá. Podle statistiky, kterou zveřejnila Asociace evropských aerolinií (AEA), byla letadla za prvních pět měsíců letošního roku obsazena pouze z necelých 63 procent. Průměrná obsazenost evropských společností přitom dosahovala 73,6 procenta.
David Henderso z AEA ve své zprávě uvádí, že koeficient obsazenosti se za květen u ČSA mírně zlepšil a vzrostl na 66 procent. Díky blížící se letní sezóně se však tento údaj zvyšoval i u konkurentů národního dopravce.
Na podprůměrnou obsazenost letadel má však podle analytiků vliv i rozšíření letecké flotily ČSA - ta se za poslední půlrok rozrostla o pět letadel.
Podle počtu přepravovaných cestujících je ČSA největší národní leteckou společností v rámci nových členských zemí Evropské unie. V roce 2004 přepravila rekordních 4,34 miliónu cestujících.
Investice za miliardy korun
I když za poslední dva roky obsazenost letadel ČSA klesá, je vedení národních aerolinií přesvědčeno, že se nesmí zastavit investice, které jsou nutné k posílení společnosti ve světě. V tom jim dává za pravdu většina expertů na letectví.
České aerolinie investují do rozvoje společnosti miliardy korun. "Je to nutné pro zvýšení konkurenceschopnosti a dlouhodobého růstu," říká Jaroslav Tvrdík, prezident ČSA.
Na modernizaci flotily, tedy především na dodávku dvanácti nových letadel typu Airbus, počítalo vedení aerolinií s částkou deseti až dvanácti a půl miliardy korun.
"Konečná suma by však měla být nižší, než jsme počítali," uvedl Tvrdík s tím, že výběrové řízení na financování letadel ČSA již skončilo a že společnost zveřejní jméno konsorcia nejpozději do konce týdne.
Národní letecká firma bude také investovat až 350 miliónů ročně do nových IT technologií, 1,2 miliardy korun do stavby multifunkčního opravárenského centra a 115 miliónů do výcvikového střediska. Přibližně 110 miliónů korun pak stálo rozšíření cateringu.
Dopravce chce také poskytnout zákazníkům možnost nákupu elektronických letenek. "Ještě letos v září chceme v devíti zemích nabídnout elektronické letenky, které se na některých trzích stávají nezbytným standardem," řekl Bohuslav Šantrůček, viceprezident ČSA a šéf marketinku a prodeje.
Tvrdík: Ztráta je možná
Společnost hodlá - stejně jako její konkurenti - získat v budoucnu bohatší klientelu. "Té chceme nabídnout i vyšší servis. Je například nutné, abychom již v call centru oslovovali naše stálé zákazníky jejich jménem," vysvětluje Tvrdík.
Tvrdík včera připustil, že se společnost může dostat do ztráty. Hospodářský výsledek bude podle něj záviset především na světových cenách ropy ve druhé polovině roku.
"Když bude ropa kolem 58 nebo 60 dolarů za barel, nebudou v zisku ČSA ani ostatní dopravci," uvedl Tvrdík s tím, že firma by si mohla udržet ziskovost při cenách do 50 dolarů.
Ztrátu způsobenou rostoucí cenou ropy nemůžou aerolinie pokrýt ani palivovými příplatky. "Ty pokryjí zvýšené náklady v rozmezí deseti až patnácti procent," doplnil Tvrdík. Nyní je cena ropy přibližně 57 amerických dolarů za barel. Loni ČSA vydělaly 324 miliónů korun.
ČSA se vedle rostoucích cen pohonných hmot potýkají i s konkurencí charterových a nízkonákladových linek. Největším konkurentem ČSA na charterových linkách je společnost Travel Service.
Národní dopravce chce mimo jiné i proto tuto firmu koupit. Propojení společností nyní zkoumá antimonopolní úřad.
Cena, za jakou by ČSA koupily Travel Service, zatím není veřejně známa. "Čekáme na vyjádření úřadu. Teprve poté si uděláme hloubkovou kontrolu," řekl Tvrdík. Zároveň zmínil, že tržní cena leteckých společností v současné době klesá. "Myslím, že majitelé Travel Service nejlepší dobu již propásli," dodal.
Pokud Národní dopravce firmu převezme, získá spolu s charterovou flotilou i "low cost" aerolinie Smart Wings, které Travel Service provozuje.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20113)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13952)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14117)

• Last minute
18.1% (13498)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12989)

Celkem hlasů: 74669

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.