E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

26.07.2005

Rekordní turistický ruch

Turistický ruch navzdory teroristům roste

 

Rekordní, takovým přívlastkem se má z hlediska turistického ruchu ozdobit letošní rok. Podle odhadů odborníků to nezmění ani teroristické útoky, které o víkendu postihly egyptské letovisko

 

Šarm aš-Šajch nebo minulý čtvrtek již podruhé za čtrnáct dní britskou metropoli Londýn.
Tržby? Až 700 miliard
"Letos přibude asi pět až osm procent mezinárodních turistů," odhaduje Světová turistická organizace (WTO). A tomu odpovídají i statistiky zveřejněné za první čtyři měsíce, kdy se počet lidí vyjíždějících za hranice zvedl o osm procent. Za celý rok se tak počítá s tím, že vycestuje přes osm set miliónů lidí, kteří společnostem působícím v cestovním ruchu přinesou tržby ve výši až sedmi set miliard dolarů.
"Každoročně zasahují turistiku katastrofy, jakými jsou pumové atentáty nebo přírodní kalamity. Tragický dopad to má samozřejmě na cestovní ruch dané oblasti. Nutné je ale říci, že krátkodobý. Na celkový vývoj turistického průmyslu však mají útoky jako letos v Londýně nebo na Bali v roce 2002 vliv jen minimální nebo žádný," uvedl po prvních letošních atentátech v Londýně Jean-Claude Baumgarten z organizace World Travel & Tourism Council (WTTC).
Právě WTTC hned po atentátech v britské metropoli vydala odhady, jak dalece bude postižen turistický ruch ve Velké Británii. Letos se podle nich vydá na ostrovy o 600 tisíc méně návštěvníků, než se původně čekalo. Přesto jich za celý rok do Británie zavítá přes třicet miliónů. Turistický průmysl v zemi přijde přibližně o dvě procenta, tedy o necelou miliardu liber.
"Dopad atentátů v Londýně bude podle zkušeností z Bali či Madridu přesahovat ještě do roku 2006 a zcela se vyčerpá o rok později," doplnil Baumgarten. Rychlost vzpamatování se turistiky se bude odvíjet také od rozsahu vládní pomoci, upozorňují odborníci.
To vědí třeba v oblastech postižených loňskými tsunami.
Kupříkladu Thajsko hned po nejnutnějších rekonstrukcích, které proběhly v lednu a únoru, rozběhlo obrovskou mediální kampaň na podporu své turistiky, která kvůli tsunami přišla o 1,2 miliardy dolarů. Investovalo mimo jiné také do pořádání Miss World, která se považuje za jednu z nejlepších marketinkových aktivit v oblasti turistiky. Příští turistická sezóna tak má po letošním poklesu opět přinést Thajsku více než dvanáct procent hrubého domácího produktu.
Odhady krátkodobých dopadů na regionální ekonomiky, které s sebou přinášejí teroristické akce či přírodní katastrofy, však vycházejí z jejich jedinečnosti. Důsledky v případě soustředěné pozornosti teroristů k jedné oblasti si nikdo netroufá tipovat. Pravděpodobné je, že by to tamní turistický průmysl zničilo.
Velké krize jsou pryč
Nedávná historie však zná i události, které ochromily turistiku v globálním měřítku. Útok na newyorská "dvojčata" ze září 2001 zvrátil růst cestovního ruchu. Příjmy celosvětově klesly o více než dvanáct miliard dolarů. Jen mezi zářím a prosincem 2001 poklesl počet mezinárodních cestujících bezmála o deset procent. Strach z výjezdů měli především Američané.
Turistika však prokázala, že je v zásadě stabilním odvětvím, a o rok později se již vrátila na hodnoty z roku 2000. Pak ale celosvětový cestovní ruch poznamenala válka v Iráku. Podle odhadů odborníků připravil irácký konflikt cestovní kanceláře, pohostinství, hotely a další společnosti působící v turistickém průmyslu až o 30 miliard dolarů. Rok 2004 však už byl nabit rekordy jak z hlediska počtu turistů, tak z hlediska peněz, které průmysl utržil.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20121)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13964)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14119)

• Last minute
18.1% (13506)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13002)

Celkem hlasů: 74712

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.