E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 01. 05. 2024
Svátek slaví je 1. Máj
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

19.07.2005

Vyroste konkurence pro Ruzyni?

U Prahy se chystá nové velké letiště

 

Aero Vodochody již má připravený projekt na vytvoření mezinárodního civilního letiště. Pohled na obří letouny, jako jsou Boeing či Airbus, by se brzy mohl naskytnout obyvatelům obce Vodochody v okrese

 

Praha-východ. Na tamním továrním aerodromu letecké firmy Aero Vodochody se chystá otevření mezinárodního veřejného letiště.
"Chystáme otevření letiště, zásadní otázky však bude řešit až nový vlastník," řekl mluvčí Aera Vítězslav Kulich. Letiště by se mělo specializovat především na lety nízkonákladových leteckých společností.
Aero již má připravenou studii včetně možností financování. Projektu je nakloněno i Ministerstvo dopravy. "Tuto iniciativu budeme podporovat. Chceme dynamický rozvoj civilního letectví," řekla mluvčí Marcela Švejnohová.
O naplnění projektu nakonec rozhodne nový vlastník Aera, kterého nyní hledá vláda. Ta by měla tento týden projednat způsob jeho výběru.
Konkurence pro Ruzyni
Podmínkou pro otevření nového letiště, jež by fungovalo také jako záložní letiště pro Ruzyň, je zajištění trvalé letištní služby a pravidelný provoz v rozsahu nejméně sedm hodin denně. Rozhodnutí o jeho povolení bude v součinnosti s Ministerstvem dopravy vydávat Úřad pro civilní letectví. Vzniknout by mohlo koncem roku 2006 nebo v následujícím roce.
Pokud se projekt naplní, půjde o šesté letiště v Česku, kde budou moci přistávat velké dopravní letouny. Zatím kromě Ruzyně mohou odlétat z letiště v Brně, Ostravě, Pardubicích a v Karlových Varech. Jediné Pardubice této možnosti zatím nevyužívají.
Praha by tak následovala západoevropská města, u nichž velká letiště mají také své satelitní menší konkurenty, jako je třeba v Londýně Gatwick nebo v Bruselu Charleroi. "V případě Prahy by se tak odlehčilo Ruzyni, která doslova praská ve švech," říká ředitel Asociace výrobců letecké techniky Milan Holl. Budoucí mezinárodní letiště by mělo navíc pro cestující prakticky stejně výhodné spojení do Prahy jako Ruzyň. Ruzyň je asi deset kilometrů severozápadně od centra Prahy, Vodochody zhruba 13 kilometrů severním směrem.
"Další mezinárodní letiště v blízkosti Prahy by se stalo naší konkurencí. Dokud ale nejsou známy jeho provozní a cenové podmínky, byl by přesnější odhad komerčních dopadů spekulací," říká Petr Hloušek, provozní náměstek České správy letišť, která provozuje letiště v Ruzyni.
Protestů se Aero nebojí
Nová lákavá destinace by prakticky spadla do klína vítězi chystaného privatizačního tendru na Aero. O leteckého výrobce se zajímá řada investorů a někteří z nich se o jeho firemní aerodrom zajímají daleko více než o výrobu. Investice do rozšíření letiště by přišly na několik set miliónů korun. Zatím neveřejné letiště Vodochody je dosud využíváno především pro tovární zkušební či testovací lety Aera.
Z možných protestů místních obyvatel nemá Aero obavy. "Budeme jednat se všemi okolními obcemi. Přínosem pro ně bude v první fázi vytvoření desítek pracovních míst. Později by jich mohlo být několik set," řekl mluvčí Kulich. "O podmínkách bychom teprve jednali," řekl vodochodský starosta Vladimír Palák, který se nechtěl pro nedostatek informací vyjadřovat.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14132)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13018)

Celkem hlasů: 74805

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.