E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 02. 05. 2024
Svátek slaví Zikmund
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

18.07.2005

Cestovní ruch

Hotelům se daří, turistů přibylo

 

Vítejte v našem hotelu. Tuto větu říkají recepční po celém světě letos častěji než vloni. Tržby sítí ubytovacích zařízení, ať už luxusních nebo standardních, tak míří vzhůru.

 

Důkazem jsou také včera vydané výsledky jednoho z největších hotelových řetězců na světě, americké firmy Marriott International. Jejích více než 2600 budov utržilo ve čtvrtletí končícím červnem přes 2,7 miliardy dolarů. To je o jedenáct procent více než v loňském roce, napsala agentura Reuters.
Firma, mezi jejíž značky patří Marriott, Renaissance nebo Ritz-Carlton, se také pochlubila nárůstem zisku o více než sedm procent. Nicméně vzhledem k akvizici hotelů CTF Holdings z letošního dubna, což se počítá v účetnictví jako ojedinělá událost, spadl konečný hospodářský výsledek o čtrnáct procent dolů na 138 miliónů dolarů. Akvizice si vyžádala další náklady ve výši 123 miliónů dolarů.
Výsledky Marriottu ilustrují situaci v celém odvětví. Obsazenost pokojů stoupla firmě o bezmála osm procent ve sledovaném období. To odpovídá i odhadům Mezinárodní turistické organizace na růst cestovního ruchu po celém světě, na počátku července jej vyčíslila právě na osm procent.
"Jak obchodní cesty, tak i turistika roste a poroste. Hotelům se tak bude v příštích obdobích dařit," uvedl pro agenturu Bloomberg analytik Thomas Gayner z investiční společnosti Gayner Markel.
Hotelový byznys představuje ročně tržby v řádech desítek miliard dolarů. Například jedna z největších společností poskytujících hotelové frančízy, Cendant, utržila vloni přes devatenáct miliard dolarů. Síť Accor dosáhla obratu bezmála deseti miliard, uvedl server Hoover's.
Turistický ruch se postupně vzpamatoval z krize, která na něj přišla po teroristických útocích na New York v roce 2001. Tehdy přestali cestovat zejména Američané. Každoročně přírodní katastrofy či teroristické akce oslabily poptávku po některé oblasti. Například loňská vlna tsunami těžce zasáhla Thajsko, Indonésii či Srí Lanku. Škody tamnímu turistickému průmyslu se vyčíslují až na tři miliardy dolarů, jen samotné Thajsko přišlo o 1,2 miliardy. O práci mělo podle odhadů přijít čtvrt miliónu lidí. Celkově cestovatelů opět přibývá.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14133)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13020)

Celkem hlasů: 74808

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.