E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Středa, 01. 05. 2024
Svátek slaví je 1. Máj
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

15.07.2005

Zdravotní pojištění a onemocnění na dovolené

Jak postupovat při zdravotních komplikacích na dovolené?

 

Každý, kdo chce na dovolené v zahraničí ochránit zdraví své či svých blízkých, by měl mít sjednáno pojištění. Dnes se dozvíte, jak postupovat v případě zdravotních komplikací v cizině.

 

Pokud se chystáte na zahraniční dovolenou sám, s rodinou nebo přáteli, neměli byste zapomínat na ochranu svého zdraví. I když hodláte několikadenní pobyt proležet na pláži, může dojít k nepříjemnému zranění. Pomineme-li cestovní komplikace v podobě autonehody, stále pořád existuje široký seznam problémů vyžadující zákrok lékaře. Na přelidněných plážích vás mohou potkat typická "přímořská zranění" jako např. kontakt s medúzou či šlápnutí na mořského ježka, v hotelu nebo kdekoliv jinde vás může náhle přepadnout neočekávaná bolest zubů či nepříjemný pád.
Před cestou je tedy vhodné zajistit adekvátní zdravotní pojištění (v rámci cestovního pojištění) platné pro konkrétní cizí státy, a to i při cestách do některého ze států EU. V členských státech Evropské unie sice máte nárok na neodkladnou zdravotní péči na účet své zdravotní pojišťovny, ale základním pojištěním nejsou finančně kryty zdaleka všechny služby.
Jak postupovat?
Pokud se přihodí nemilá událost vyžadující lékařské ošetření, prvním krokem je samozřejmě vyhledat nejbližší zdravotnické zařízení. Nevíte-li, kde se nachází, pomůže vám asistenční služba, popř. v naléhavých a vážných případech zastupitelské úřady ČR. S sebou byste měli mít platný cestovní doklad a od věci není mít k dispozici doklad o pojištění.
Další postup uvádí pojistitelé ve svých všeobecných pojistných podmínkách pro cestovní pojištění. Obecně se dá shrnout do několika základních bodů:
1. Při hospitalizaci je pojištěný, nebo osoba jej zastupující, povinen bez zbytečného odkladu kontaktovat centrálu asistenční služby pojistitele uvedenou ve smlouvě.
2. Zasahujícím lékařům je podle potřeby nutné poskytnout relevantní informace ohledně zdravotního stavu hospitalizovaného (možná alergie, pravidelně užívané léky, předchozí úrazy, prodělané operace, atd.). Opět může pomoci asistenční služba s překladem.
3. V nemocnici je pojištěný nebo jeho zástupce povinen předložit kartu potvrzující sjednání odpovídajícího cestovního pojištění.
4. Platby spojené s ambulantním léčením zaplatí pojištěný na místě. V případě, že pojištěný potřebuje radu či pomoc při vyhledání lékařského ošetření nebo je ve finanční tísni, může se i při ambulantním ošetření obrátit na asistenční službu pojistitele.
5. Nárok na náhradu vynaložených nákladů pojištěný uplatní u pojišťovny opět bez zbytečného odkladu na základě předložení:
vyplněného tiskopisu oznamující vznik léčebných výloh v zahraničí
lékařské zprávy s diagnózou originálů účtů za lékařské ošetření nebo léky
Pozor! Pokud by porušení povinností pojištěného mělo vliv na zvětšení resp. zhoršení následků pojistné události, je pojistitel oprávněn pojistné plnění odmítnout nebo přiměřeně snížit s přihlédnutím k závažnosti porušení povinností pojištěným.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Čtvrtek 02.05.

25°C
12°C

Pátek 03.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20135)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14132)

• Last minute
18.1% (13534)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13018)

Celkem hlasů: 74805

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.