E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

08.07.2005

Kdy koupit cizí měnu?

Raději hned

 

Kdo se v následujících týdnech chystá na dovolenou do zahraničí, neměl by s nákupem cizích měn příliš váhat, shodují se měnoví experti oslovení Hospodářskými novinami.

 

Zejména to platí v případě dolaru. Americká měna by totiž měla i v průběhu léta dále posilovat. Pozdější nákup dolarů by tak mohl vyjít dráž. Vůči euru by se česká měna neměla v následujících týdnech nijak výrazně pohybovat. Kursy měn oblíbených turistických destinací, zejména Chorvatska, během letní sezóny porostou. Stejně jako v předchozích letech.
Euro oslabí až na podzim
Ve srovnání s loňskem Čechy letos dovolená vyjde stále levněji. Přibližně před rokem se koruna pohybovala blízko hodnotě 31,5 za euro. Letos by se měl kurs koruny k euru v letních měsících pohybovat vesměs v pásmu mezi 29,80 až 30,40 za jedno euro.
Před svátky - v pondělí - se přitom euro obchodovalo za 29,9 koruny. "Pokud někdo plánuje dovolenou, nevidím důvod, proč nevyužít aktuálního kursu," říká Radim Krejčí ze společnosti Patria Finance. V červenci by navíc mohla česká měna krátkodobě oslabovat. "Oslabení až na 30,50 by mohla přinést červencová výplata dividend," vysvětluje Luboš Mokráš z České spořitelny.
Lépe na tom bude ten, kdo se chystá na dovolenou až na podzim či ke konci roku. "V té době by se koruna měla dostat až na 29,6 za euro," přidává Krejčí.
Zatímco v případě eura analytici žádné větší výkyvy o prázdninách neočekávají, v případě dolaru je tomu naopak. Americká měna má totiž "našlápnuto" k silnějším hodnotám k euru. A tím pádem i k české koruně.
Dolar bude posilovat
"Dolaru nahrává jednak dobrý stav americké ekonomiky a rovněž vysoké úrokové sazby v USA," vysvětluje Stephen Jen, ekonom investiční banky Morgan Stanley.
"U dolaru nedoporučuji nákup odkládat," poukazuje Krejčí.
S tím souhlasí i Elisabeth Gruie, analytička londýnské BNP Paribas. "Očekáváme, že v průběhu léta bude prolomena úroveň 25 korun za dolar. V září by se pak měl kurs dostat až na 25,8 koruny," dodává.
Analytička navíc připomíná, že na kursu koruny k dolaru se negativně odrazí i politický vývoj v regionu. Gruie zmiňuje třeba nervozitu spojenou s nadcházejícími polskými volbami.
"Z dění v regionu by měla koruna v nejbližší době reagovat především na polský zlotý," předpovídá Luboš Mokráš. Na kursy dalších středoevropských měn k euru by podle analytiků měly působit podobné vlivy jako na korunu. "Forint by se mohl pohybovat v rozmezí 245 až 250 za euro," zmiňuje měnu oblíbené letní destinace Radim Krejčí z Patria Finance.
Chorvatská kuna, měna dalšího cíle českých turistů, reaguje citlivě na sezónní výkyvy. "Před a během sezóny jsou chorvatské kuny samozřejmě dražší," říká Helena Horská z Raiffeisenbank. Od přelomu roku kuna k euru posílila přibližně o pět procent. Za jednu českou korunu si lze v současné době pořídit asi 4,1 chorvatské kuny.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20013)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13855)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14023)

• Last minute
18.1% (13402)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12880)

Celkem hlasů: 74173

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.