E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

07.07.2005

Pomoc v zahraničí pro turisty o víkendech

Ambasády většinou turistům v nesnázích pomohou i o víkendech

 

Velvyslanectví států, z nichž do České republiky přijíždí nejvíce turistů, poskytují v svým občanům pomoc v naléhavých případech nepřetržitě, tedy i o víkendech.

 

Konzulární oddělení zahraničních ambasád o víkendech nemají úřední hodiny. Pokud však turista vytočí příslušné telefonní číslo, většinou se ozve záznamník s odkazem na nepřetržitě fungující linku, kterou lze použít ve "velmi naléhavých případech". Tuto praxi zavedly pro své občany například ambasády Velké Británie, Francie, Německa, USA, Polska, Maďarska, Itálie či Španělska.
Britské velvyslanectví je k telefonickým dotazům k dispozici non-stop, ale upozorňuje, že případná návštěva konzulárního úředníka může být dotyčnému účtována.
"O německé občany se postaráme. Když je potřeba, obstaráme jim nový průkaz," uvedla kontaktní osoba na německém velvyslanectví. "Jsou víkendy, kdy přijdou jeden dva občané, někdy jenom během soboty i 40," řekl pracovník konzulárního oddělení. Nejčastěji sem německé turisty údajně přivádějí krádeže. Stejný důvod případů nouze uvedli i zástupci zastupitelských úřadů dalších zemí.
"Největším problémem jsou zloději v metru, tramvajích nebo autobusech. Italští turisté se pak ocitají bez pasů nebo peněz," uvedl zdroj z italské ambasády v Praze.
V podobných nesnázích se podle zdrojů ze slovenských zastupitelských úřadů v ČR ocitají i občané Slovenska. "Krádeže tvoří odhadem 95 procent potíží Slováků v Česku," prozradil úředník, který byl v sobotu k dispozici na běžném telefonním čísle konzulárního oddělení slovenského velvyslanectví.
Ne všichni Slováci se však obracejí v nouzi přímo na ambasádu či konzulát, neboť v případě okradení a ztráty pasu či občanského průkazu jim stačí kontaktovat nejbližší policejní stanici, kde by měli získat náhradní doklady.
Ruští občané to zřejmě tak jednoduché nemají. Na konzulární oddělení ruského velvyslanectví nebylo v sobotu možné se dovolat a pracovník z ruského generálního konzulátu v Karlových Varech řekl, že pomoci se mohou ruští občané dovolat pouze v úředních hodinách v pondělí, středu a pátek.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 26.04.

25°C
12°C

Sobota 27.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20048)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13883)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14045)

• Last minute
18.1% (13433)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12907)

Celkem hlasů: 74316

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.