E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

06.07.2005

Spolujízda jako způsob dopravy

S využitím spolujízdy lze ušetřit, zájem o službu prý stoupá

 

Tisícovky korun a hodiny času může turista ušetřit, pokud si před cestou do některého z evropských měst domluví takzvanou spolujízdu. Princip spočívá v tom, že řidič za stanovený poplatek

 

někoho sveze ve svém poloprázdném voze. ČTK to řekl provozovatel Centra pro spolujízdu Vít Dosoudil, který službu v ČR založil před sedmi lety. Zájem o spolujízdu podle něj stoupá.
Nejčastěji se tímto způsobem z Česka jezdí do Mnichova, Norimberku, Berlína, Curychu, Amsterodamu, ale i do Paříže, Říma či Barcelony.
Například za cestu z Prahy do Stuttgartu zákazník zaplatí 740 korun. Řidič si přijde na 490 korun (jednotný poplatek koruna na kilometr), zprostředkovatelský poplatek 250 korun připadne Centru pro spolujízdu. Jízda autobusem, který z Prahy vyjíždí ve 23:30 a ve Stuttgartu je v 8:30, by přišla na 1590 korun.
Dosoudil žil dříve v Německu, které je zemí spolujízdě zaslíbenou. První centrála svého druhu byla založena v 50. letech minulého století a rubrika "Spolujízda" je samozřejmou součástí německých telefonních seznamů. "Takovou agenturu najdete v každém větším západoevropském městě," tvrdí Dosoudil.
S výsledky svého podnikání je spokojený. "První dva roky jsme byli v červených číslech, teď už prosperujeme," říká.
V poslední době nabízejí prostřednictvím centrály neobsazená místa i cestovní kanceláře, jimž se nepodařilo obsadit autobusy. Například zpáteční cestu do Barcelony tak lze pořídit za 2500 korun, tedy asi polovinu proti běžným dopravcům.
Zájem o spolujízdu roste na začátku léta, neboť většinu klientely tvoří studenti. Až polovina zájemců jsou cizinci, kteří se většinou do Česka dopravili stejným způsobem. Kontakt na pražskou centrálu si našli mezi ostatními partnery německého sdružení pro spolujízdu (ADM).

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (20088)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13925)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14089)

Last minute
18.1% (13463)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12955)

Celkem hlasů: 74520

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.