E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

01.07.2005

Cestovní připojištění

Při cestování se připojištění vyplatí

 

Cestujete do zahraničí a doufáte, že díky členství v Evropské unii si nemusíte sjednávat cestovní zdravotní pojištění? Vystavujete se několika rizikům a přinejmenším komplikacím.

 

Vstup do Evropské unii sice obyvatelům Česka zajistil, že můžou čerpat nutnou zdravotní péči ve všech členských státech, ale neznamená to, že bude zadarmo a že to bude jednoduché. Problémů je hned několik.
Za prvé: Češi jsou zvyklí, že u lékaře se nic neplatí. Tuto vymoženost ale mají opravdu jen v málo zemích na světě, a tak musíte počítat, že v jednotlivých státech je více či méně vysoká spoluúčast. Někde se platí procenta, jinde zase paušální poplatky. Ošetření u zubaře ale kupříkladu zaplatíte téměř vždy.
Například ve Francii se za lékařské ošetření zaplatí 30 procent z nákladů, za léky dokonce až 65 procent. Může se stát, že peníze v dané chvíli prostě nebudete mít. Každopádně vám je nikdy nikdo nevrátí.
Další komplikací je, že ve většině zemí nemůžete navštívit kdejakého lékaře, tedy teoreticky můžete, ale budete muset zaplatit všechny náklady. Zdarma a jen poplatkem za spoluúčast vás na základě dohody zemí Evropské unie ošetří pouze lékaři, kteří mají smlouvu s pojišťovnou respektive jiným úřadem zastupujícím stát. Seznam lékařů zjistíte na pobočkách pojišťoven, ale také na obecních úřadech či poště. Na tato místa si navíc v některých zemích musíte nejdříve dojít pro poukaz - který vám bude vystaven na základě Evropského průkazu zdravotního pojištění, abyste vůbec mohli být ošetřeni. Ve chvíli, kdy vám bude špatně, to jistě není nic příjemného.
Průkaz s sebou
Každopádně platí - vždy s sebou musíte mít Evropský průkaz zdravotního pojištění. Ten například všem svým pojištěncům již rozeslala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která tak vyměnila papírové (oranžové) kartičky za plastové karty. Pokud od své pojišťovny ještě průkaz nemáte a nebudete se připojišťovat, požádejte o něj. V některých zemích je navíc dobré mít i jeho kopii, protože lékaři či lékárníci ji požadují a nechávají si ji. Pokud budete cokoli platit, uschovejte si originály účtů a po návratu se obraťte na svou zdravotní pojišťovnu. Ta vám tyto náklady následně proplatí do výše, kterou by hradila pojišťovna daného státu. Peníze za spoluúčast nedostanete.
Asistent v češtině
Třetím problémem putování bez zdravotního pojištění na cesty je převoz nemocného do jiného zdravotnického zařízení, případně do Česka. Pokud cestuje jen s Evropským průkazem zdravotního pojištění, tak si musíte transport zaplatit ze svého. Hrazen není ani převoz tělesných ostatků v případě úmrtí.
Poslední komplikací je pak fakt, že Evropský průkaz zdravotního pojištění neposkytuje asistenční službu. Ta má přitom výhodu v tom, že klient s její pomocí může po telefonu (který je vždy uveden na pojistné smlouvě) řešit řadu problémů, které se v souvislosti s jeho pobytem v zahraničí vyskytnou. Nemusí přitom jít jenom o zdravotní potíže. Asistenční služba poskytuje konzultace a služby v mateřském jazyce a může také třeba zprostředkovat kontakt s rodinou či domluvit převoz do jiného zdravotnického zařízení či do Česka.
Pojištění na cesty všechny tyto komplikace řeší. "To znamená, že se můžete nechat ošetřit i u soukromého lékaře, pokud budete platit spoluúčast, budou vám peníze po návratu vráceny. Výhodou pak také je, že součástí zdravotního připojištění často bývají další pojistky například pro případ úrazu, krádeže či ztráty zavazadla, odpovědnosti za škodu či storna zájezdu. Záleží jen na tom, pro jaký produkt se rozhodnete," říká mluvčí VZP Jiří Suttner.
Při výběru pojistky myslete také na to, že pojistné plnění musí být dostatečně vysoké. Například v případě komplikované autonehody, nutné záchrany a případného neodkladného zákroku nemusí stačit ani milión korun. Peníze, které investujete do úhrad za spoluúčast, vám budou po návratu proplaceny.
Pro ilustraci toho, jak vysokých částek může úhrada za léčbu vážného zranění v zahraničí dosáhnout, uvádíme případ z databáze VZP. Šestapadesátiletý otec při dopravní nehodě utrpěl těžká poranění hlavy, dutiny hrudní a břišní a v kritickém stavu byl pět týdnů hospitalizován v zahraničí. Leteckým speciálem byl posléze převezen na léčení do Česka. Jeho dvanáctiletý syn měl závažné poranění mozku a druhý syn zemřel při nehodě. Celkové náklady na léčbu v zahraničí a převoz činily 1 344 500 korun.
Kdy stačí běžné cestovní pojištění
Pokud nebudete na dovolené provozovat nebezpečné aktivity a sporty, bude vám stačit běžné připojištění. Jeho cena se liší v závislosti na jednotlivých pojišťovnách, věku a také na tom, jak vysoká je částka pojistného plnění a zda je v pojistce zahrnuto i pojištění úrazu, zavazadel či zodpovědnosti za škodu. Při sedmidenním pobytu v Evropě se částka za pojištění léčebných výhod pro třicetiletého člověka pohybuje v rozmezí od 98 do 343 korun. Pojistné plnění se pohybuje od jednoho miliónu korun do téměř pěti miliónů.
Kdy je třeba zvláštní pojistku
Na provozování takzvaných běžných sportů, jako je plavání, jízda na kole, cvičení a turistika, není třeba žádné zvláštní pojištění. Pak ještě existují sporty rizikové. Rizikové sportovní aktivity je možné pojistit za zvýšenou pojistnou sazbu, která je stanovena jako troj- až pětinásobek standardní pojistné sazby, záleží na tom, o jaký sport jde. Vždy je nejlepší konzultace přímo v pojišťovně.
Za nebezpečné, tedy ty, které pojistit lze, ale za vyšší částku, jsou považovány: letecké sporty, automotosport, vodní motorové sporty včetně vodního lyžování, sjíždění divokých řek od stupně obtížnosti číslo 4, potápění za pomoci dýchacího přístroje, vysokohorská turistika v horském terénu nad 2000 m nebo po cestách zajištěných řetězy, lany a žebříky, jízda na koni, skateboardu, bobech, skeletonu, kolečkových bruslích, lyžování mimo vyznačené trasy, snowboard, akrobacie a skoky na lyžích, lední hokej.
Některé sporty pojistit nelze vůbec, záleží na jednotlivých pojišťovnách. Většinou jde o kontaktní bojové sporty, skoky na laně, horolezectví a speleologii, skialpinismus, canyoning, parasailing, jízdu na "U" rampě, rafting a kayakrafting.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19998)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13850)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14013)

• Last minute
18.1% (13400)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12868)

Celkem hlasů: 74129

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.