E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

26.06.2005

Domácí turistika

Domácí turistika by letos mohla mírně růst

 

Domácí turistika by letos mohla růst o tři až čtyři procenta. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška. Češi se již nabažili

 

cestování do zahraničí, řada z nich se vrátí k pobytům doma. Loni domácí turisté uskutečnili v ČR 5,5 milionu cest. Jejich výdaje na domácí turistiku dosáhly 18,7 miliardy, dodal ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.
Útrata českých turistů za domácí dovolenou tak roste rychleji než jejich výdaje na dovolenou v cizině. Peníze, které Češi vynaloží za cesty po republice, ale stále představují jen čtvrtinu jejich celkových výdajů na dovolenou. Podle Martínka to svědčí o tom, jaké rezervy domácí turistika má. Ministerstvo a CzechTourism proto chce Čechy motivovat, aby trávili více pobytů v ČR. "Chceme dosáhnout stavu, kdy Češi budou trávit doma svou druhou dovolenou, a to ať již letní nebo zimní," řekl ministr. MMR uvažuje i o možnosti podpory zaměstnavatelů, kteří přispějí svým zaměstnancům na domácí pobyty. Mělo by jít o podporu formou tzv. poukázkového systému, podobně jako je tomu ve Francii. Zaměstnanec by mohl od zaměstnavatele získat poukázky na ubytování podobně jako dostává například stravenky. Kdy by MMR s návrhem chtělo přijít, ale ministr neupřesnil. Podle analytika Jaromíra Beránka bude složité přimět Čechy trávit část dovolené v tuzemsku. Češi sice stále více rozdělují svou dovolenou na dva a více pobytů a je tedy větší možnost strávit alespoň jeden z nich v ČR, domácí turistice ale stále silně konkurují levné zájezdy do zahraničí. Ceny zájezdů na poslední chvíli se letos před hlavní sezonou dostaly navíc na rekordně nízkou úroveň. Podle Beránka je tak dokonce možné, že se letos růst domácí turistiky zastaví. Domácí turisté jsou zajímaví hlavně pro podnikatele v regionech. Navštěvují i oblasti, o které nemají cizinci zájem. I čeští turisté jsou však ze svých dovolených v zahraničí zvyklí na poměrně vysoký standard a tomu se musí přizpůsobit také nabídka služeb ubytovacích zařízení v regionech, dodal ministr.

zDROJ : Atlas

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20122)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13967)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14120)

• Last minute
18.1% (13510)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13005)

Celkem hlasů: 74724

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.