E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Neděle, 28. 04. 2024
Svátek slaví Vlastislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

25.06.2005

Ekoagroturistika

Prázdniny na jihočeských farmách

 

Jedním z ekologicky nejšetrnějších způsobů trávení aktivní rodinné dovolené je agroturistika a ekoagroturistika. Umožňuje strávit volný čas na zdravém vzduchu venkova a současně

 

se i trochu připovzdělat. Host se může zpravidla pohybovat po celé farmě a má tak možnost poznat všechno, počínaje hospodářskými a domácími zvířaty přes ekologickou rostlinnou výrobu až po práce, které s takovým hospodářstvím bezprostředně souvisejí.
Pobyty tohoto druhu jsou ze vzdělávacího hlediska velmi přínosné pro tzv. ?panelákové děti?, které původní zdroj mléka mnohdy viděly jen na obrázcích nebo v televizi. Prospěšnost pobytů na farmách je zřejmá i z toho, že podporuje oživení venkova, pomáhá řešit nezaměstnanost v regionu a snižuje závislost na městech.
I když se zájem cizinců, ale i Čechů o dovolenou na statku každým rokem zvyšuje, je agroturistika v českých zemích stále ještě v plenkách. Většina Čechů dává stále přednost dovolené u vody nebo na horách a ani nabídka není příliš silná ? například se sousedním Rakouskem, kde ubytování nabízí téměř každá druhá farma, se nebudeme moci srovnávat možná ani za 30 let. Je to způsobeno nejen tím, že v Rakousku má tento způsob ubytování staletou tradici, ale také faktem, že ti podnikavci, kteří se rozhodli po roce 1990 soukromě hospodařit, vložili celý svůj a mnohdy i vypůjčený kapitál do základního strojového zařízení a vybavení farmy a na zřízení ubytovacích kapacit, což je v tomto případě vždycky až sekundární záležitost, jim nezbyly finanční prostředky. Připočítejme k tomu nevalnou státní podporu a nepříliš snadný život soukromých zemědělců v tomto státě a výsledkem bude zjištění, že podmínky se sice budou zlepšovat, ale nikoliv bouřlivým tempem.
Mezi pobyty v rámci agroturistiky se počítají rekreační nebo turistické pobyty ve venkovském prostředí, obvykle na rodinných farmách, kde turisté poznávají venkovský život v blízkém kontaktu s přírodou. Pobyt je často spojen i s dalšími aktivitami, například pěší turistikou, jezdectvím, cykloturistikou, rybařením a podobně.
V roce 2004 poskytovala na území České republiky agroturistické služby prostřednictvím cestovních kanceláří zhruba stovka subjektů. K jednomu z nejsilnějších agroturistických regionů patří jižní Čechy. Na jaké úrovni poskytují ubytování a služby tamější farmáři? Co mají společného? Čím se liší, co je u nich jedinečné? Vzali jsme si nabídku osmi jihočeských farem, které inzerují agroturistické služby ? farmy Špatný, Busil, Rybník, Šašek, Agroturistika Rudová, Baurů dvůr, penzion Rankl Sepp a penzion Karolín ? a pokusili se o srovnání, případně generalizaci.
Téměř všechny farmy vznikly rekonstrukcí historických objektů. Jedná se buď o selské baroko, stylovou jihočeskou usedlost, zrekonstruovaný jihočeský statek, a jedna farma má dokonce původ až ve 14. století (královácký statek). Mnohé z nich jsou státem chráněné památky. Leží na okraji malých vesnic, nebo na samotě, v lesích, nebo na okraji pastvin, většinou v krásném a atraktivním krajinářském prostředí. Ze všech farem se dají podnikat zajímavé výlety do blízkých historických měst (České Budějovice, Prachatice, Strakonice, Velhartice, Klatovy, Domažlice, Třeboň, Červená Lhota...), k hradům a zámkům, do rezervací a velkoplošných chráněných území a na jiná zajímavá místa (kláštery, rozhledny, rybníky a tak dále).
Někteří ubytovatelé se snaží rozjet agroturistiku i přesto, že nemají vlastní ubytovací kapacity. Tuto situaci řeší malými, ale slušně vybavenými kempinky, zřízenými zpravidla v zahradách. Kapacitu mají kolem 10 ? 12 stanů a vejdou se tam i nějaké ty karavany. Hostům je k dispozici sociální zařízení a někdy i kuchyňka, jeden ubytovatel nabízí využití automatické pračky. Je to řešení provizorní, protože sezónní: kempink v zimě, kdy je na farmě méně práce, příliš nepomůže.
?Přechodný typ? představují farmy s několika lůžky uvnitř a s malým kempem jako doplňkem.
Pokud se týká klasického ubytování na farmě, nabízejí většinou majitelé jeden či dva dvoj až čtyřlůžkové, výjimečně pětilůžkové pokoje. Některé z nich (zvláště ty s méně lůžky) mají vlastní sociální zařízení, u ostatních bývají toalety a sprchy společné. Téměř ve všech pokojích existuje možnost přistýlky. Na některých farmách nabízejí i kompletně zařízené apartmány s vlastním příslušenstvím a vybavenou kuchyňkou.
Téměř všechny jmenované farmy se zabývají chovem zvířat. Farma Špatný se specializuje na chov koz a výrobu produktů z jejich mléka, výrobky prodává přímo na farmě. Na farmě Busil najdete skot a koně, podobně u Seppa Rankla, na Rybníce mají navíc ovce, nutrie, pštrosy a divoká prasata, Agroturistika Rudová chová rovněž skot. Na bifteky a další steaky se specializují na Baurů dvoře, chovají masný skot Aberdeen Angus. Vedle toho se hospodaří na polích, jeden farmář se zabývá i rybníkářstvím.
Jaké nabízejí jihočeští farmáři využití volného času? Pomineme-li už zmíněné výlety do měst, na hrady, zámky a do nejrůznější přírody, nabízejí zhusta jako nejlepší povyražení možnost práce na farmě. Hned na druhém a třetím místě se objevují pěší turistika a cykloturistika, dále houbaření a rybaření, jízda na koni a koupání. Na některých farmách poskytují vybavení pro líný a stolní tenis, možnost zahrát si volejbal, jinde půjčují sportovní potřeby. Agroturistika Rudová nabízí sjezd Otavy na kanoi, Baurů dvůr má minigolf, saunu a solárium a Karolín dává k dispozici fitcentrum. Farmy, které k tomu mají ubytovací podmínky a vhodnou polohu poblíž svahů a sportovních středisek, nabízejí v zimě také lyžování.

Zdroj : C.O.T.

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pondělí 29.04.

25°C
12°C

Úterý 30.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20119)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13959)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14119)

• Last minute
18.1% (13505)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12999)

Celkem hlasů: 74701

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.