E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 27. 04. 2024
Svátek slaví Jaroslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

24.06.2005

Kolik za dovolenou

Češi za dovolenou utratí více než 12 tisíc korun

 

Lidé, kteří na dovolenou vycestují s cestovní kanceláří, v průměru utratí za pobyt více, než ti, kteří si vše zajistí sami. Vyplývá to z průzkumu, který provedla mezi 1500 respondenty

 

agentura Mag Consulting.
Za dovolenou, kterou si lidé v cizině letos zajistí sami, utratí v průměru 11 800 korun. Za zájezd od cestovní kanceláře je to ale 14 600 korun. Proti loňskému výzkumu se cena, kterou plánují lidé dát za dovolenou, zvýšila o 200 korun. Podle analytika Jaromíra Beránka z Mag Consulting je to dáno stagnací cen zájezdů a růstem kupní síly.
Za domácí dovolenou Češi utratí 3400 korun a stráví na ní v průměru 8,8 dne. Pokud využijí služeb cestovní kanceláře, zvýší se jejich útrata o 2900 korun. Proti loňsku je plánovaná útrata za domácí pobyty vyšší o 100 korun. Důvodem je trvalý mírný růst cen ubytování a loňský skokový růst cen stravování po zvýšení DPH.
Z těch, kdo plánují letní dovolenou v cizině, pojede 26 procent do Chorvatska, 12 procent na Slovensko, 11 procent do Řecka, devět procent do Itálie a sedm procent do Španělska.
Tři čtvrtiny těch, kdo se na letní dovolenou chystají, stráví volné dny v cizině u moře, 13 procent si plánuje poznávací zájezd a 12 procent stráví letní zahraniční dovolenou návštěvou známých a příbuzných v zahraničí, zejména na Slovensku.
V České republice stráví dovolenou 46 procent lidí v kempech a různých ubytovacích zařízeních na horách nebo u vody. O pět procent méně lidí tráví tuzemskou dovolenou na chatách, chalupách nebo u známých.
Podle průzkumu stráví 60 procent občanů letní dovolenou mimo své bydliště, z toho 33 procent si ji rozloží na dva a více letních pobytů. Počet těch, kdo plánují v létě více než jednu dovolenou, se rok od roku zvyšuje. Loni jich bylo 30 procent. Naopak 40 procent občanů letní dovolenou mimo své bydliště neplánuje. Z nich deset procent z finančních důvodů, devět procent ze zdravotních a šest procent z rodinných důvodů.
Z celkového počtu letních dovolených stráví čeští občané 56 procent pobytů v tuzemsku a 44 procent v zahraničí. Podíl zahraničních pobytů se meziročně příliš nezměnil. Vzrostl jen o jeden procentní bod.
U zahraničních dovolených občané ve 47 procentech případů plánují pobyty na čtyři až sedm dní a ve 43 procentech na osm až 14 dní. Delší pobyty plánuje výrazně méně lidí. Z domácích pobytů je 76 procent čtyř až sedmidenních.
Zahraniční dovolenou si zajišťuje 60 procent lidí individuálně a 35 procent u cestovní kanceláře. Domácí pobyty zajišťují kanceláře ještě méně často. Individuálně po Česku cestuje 87 procent lidí.
Do ciziny Češi nejčastěji cestují autem (42 procent), letecky (27 procent) a autobusem (25 procent). Po Česku cestuje vlastním autem 73 procent domácích turistů a 24 procent lidí využívá veřejnou dopravu.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 28.04.

25°C
12°C

Pondělí 29.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20112)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13952)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14116)

• Last minute
18.1% (13497)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12986)

Celkem hlasů: 74663

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.