E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 30. 04. 2024
Svátek slaví Blahoslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

21.06.2005

Kam se o dovolené obrátit o pomoc

Přes léto mohou Češi využít i služeb šesti dočasných konzulátů

 

V letošní letní sezoně bude českým turistům sloužit vedle sítě stálých konzulárních úřadů i šest dočasných jednatelství ve Splitu, Rijece, Benátkách, Barceloně, Marseille a

 

Burgasu. Ministerstvo zahraničí rovněž posílí zastupitelské úřady v Aténách, Káhiře, Vídni a Mnichově. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zahraničí Cyril Svoboda.
Konzulární úřady mají pohotovost 24 hodin denně. V zemích, kde nemá Česko diplomatickou misi, se mohou Češi obrátit na zastupitelský úřad jakékoliv členské země EU. V takovém případě má český občan právo na stejnou pomoc, jako kdyby vyhledal své krajany. Počítat ale musí s tím, že se většinou nedomluví svou mateřštinou. Svoboda nemá informace o tom, že by některý stát unie odmítl českým občanům v nouzi pomoci. Vyzval ale ty, kteří takovou zkušenost mají, aby o tom informovali jeho ministerstvo.
V turisticky atraktivních místech pomohou lidem i české honorární konzuláty, letos k nim přibyla Madeira a Barcelona. Hned několik jich funguje v Itálii, Španělsku, Francii, Rakousku a Portugalsku. Kvůli zvýšenému zájmu turistů o návštěvu České republiky posílí Černínský palác diplomatickou misi v saudskoarabském Rijádu a v Kuvajtu. "Čím dál více osob žijících v těchto zemích jezdí do České republiky," konstatoval ministr.
Čeští konzulární pracovníci vydali loni 2120 náhradních cestovních dokladů. Svoboda připomněl, že do zemí EU stejně jako do Norska, Lichtenštejnska a na Island se může cestovat na občanský průkaz vydaný po roce 1993, do ostatních zemí je třeba pas. Diplomaté asistovali u 872 případů, kdy se Češi minulý rok dostali do konfliktu s místními zákony. "Za prvních pět měsíců letošního roku evidujeme 300 případů omezení svobody českých občanů," řekl šéf konzulárního odboru ministerstva Ivan Záleský. Počty jsou zřejmě vyšší - ne všichni zadržení kontaktovali své domovské úřady.
Svoboda turistům doporučil, aby zvláště před cestou do exotických krajů kontaktovali české zastupitelské úřady v oblasti. Například loni při cunami v jihovýchodní Asii bylo podle něj velmi užitečné, když měli diplomaté přehled o lidech v postižených regionech. I když existují země, kde je riziko větší, v současné době neexistuje seznam států, kam ministerstvo nedoporučuje turistům vůbec cestovat. Aktuální informace lze nalézt na webové stránce www.mzv.cz/cestujeme.
Lidé by za hranicemi měli dodržovat nejen místní zákony a předpisy, ale ctít také nepsané tradice a zvyky. "I když přijede z České republiky zájezd plný ateistů, tak to neznamená, že by se neměli chovat s úctou na místech, která jsou pro místní lidi posvátná," poznamenal Svoboda.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Středa 01.05.

25°C
12°C

Čtvrtek 02.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20133)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13985)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14131)

• Last minute
18.1% (13529)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13015)

Celkem hlasů: 74793

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.