E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 30. 04. 2024
Svátek slaví Blahoslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

19.06.2005

Na co dávat pozor u cestovního pojištění

Cestovní pojistka, to nejsou pouze léčebné výlohy

 

U pojištění v rámci platebních karet je vždy nezbytné dávat pozor na limity plnění při úhradě nákladů léčení. Mnohdy je to pouze 500 tisíc korun, a to často nemusí stačit.

 

Zmeškat letadlo, přijít o zavazadlo - co více si ještě "přát". Nemít cestovní pojistku a v zahraničí ještě prodělat nějaký úraz vyžadující hospitalizaci. Pokud někoho něco takového potkalo, malou útěchou pro něj může být, že již nic horšího nastat nemůže.
Výsledek je v takovém případě jednoznačný - náklady na léčení se mohou vyšplhat do astronomických výšin. Uhradit je musí sám cestovatel.
" Z takové svízelné situace východisko není. Kdyby tento člověk měl sjednáno cestovní pojištění, tak by měl nárok jak na limitovanou náhradu nákladů za zmeškání letadla, tak i na nákup ošacení v případě opožděného dodání zavazadel. Navíc všechny pojišťovny poskytující cestovní pojištění by samozřejmě také uhradily náklady spojené léčením zranění," řekl Ondřej Rušikvas, člen představenstva Evropské Cestovní Pojišťovny. Uvažovat proto, zda se vyplatí investovat několik desítek korun za každý den pobytu v cizině do cestovního pojištění, je skoro zbytečné.
"Pobyt v nemocnici v některé z evropských zemích stojí přibližně 20 tisíc korun denně, v zámoří se tato suma násobí dvěma. K tomu je navíc nutno připočítat náklady na samotné léčení, které je ještě nákladnější," upozorňuje Renata Werliková z Generali pojišťovny.
Pojištění léčebných výloh je základní složkou každého individuálního cestovního pojištění pro cesty do zahraničí. Obsahuje lékařské ambulantní ošetření, pobyt v nemocnici, ošetření zubním lékařem v akutních a bolestivých případech. Pojistka hradí také léky předepsané lékařem, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení, převoz do místa trvalého bydliště nebo do české nemocnice.
"V rámci pojištění léčebných výloh bývá u některých pojišťoven zajištěno i zprostředkování finanční výpomoci v případě pojistné události, úhrada nákladů na přepravu v případě zmeškání odjezdu z České republiky. Z pojistky mohou být při delší hospitalizaci pojištěného také uhrazeny náklady na přepravu, ubytování a stravování doprovázejícího opatrovníka nebo přivolaného rodinného příslušníka a některé další služby," doplňuje Rušikvas.
Poměrně hodně lidí u cestovního pojištění spoléhá jen na platební karty. To se ale může vymstít. Důvodem jsou horší pojistné podmínky než u komerčních smluv. "U platebních karet je vždy nezbytné dávat pozor na limity plnění při úhradě nákladů léčení. Mnohdy je to pouze 500 tisíc korun, a to často nemusí stačit. Navíc je dobré si také ověřit, jestli se cestovní pojištění zahrnuté do platebních karet vztahuje i na rodinné příslušníky. To zdaleka není pravidlem každé banky," upozorňuje Werliková.
Lidé, kteří často vyjíždějí za hranice, by měli vědět, že součástí cestovní pojistky může být také úrazové pojištění (připojištění). Nastane-li pojistná událost, má pak klient nárok na výplatu odškodného (bolestného).
Do této kategorie patří rovněž pojištění odpovědnosti. Z něj se hradí škody, které člověk způsobí třetí osobě na zdraví a majetku a za které podle zákonů konkrétní země odpovídá. Tyto částky se rovněž mohou vyšplhat hodně vysoko.
V neposlední řadě si lidé v rámci cestovního pojištění mohou připojistit i úhradu storno poplatků v případě zrušeného zájezdu.
Co je dobré si zjistit před cestou do ciziny
U jaké pojišťovny mám pojistku a jaké jsou limity pojistného plnění.
Zda mám kontakt na asistenční službu pojišťovny a o jakou asistující společnost se jedná.
Jak mám postupovat v případě pojistné události.
Jaká rizika mám pojištěna a na jaké pojistné částky. Jaká rizika jsou naopak z pojištění vyloučena.
Je platnost pojištění nějak podmíněna a čím mám prokázat, že jsem pojištěn. To se vztahuje zejména k pojištění u platebních karet a pojištění k zájezdům cestovní kanceláře.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Středa 01.05.

25°C
12°C

Čtvrtek 02.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20133)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13986)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14131)

• Last minute
18.1% (13529)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13016)

Celkem hlasů: 74795

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.