E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

14.06.2005

Vzdálenější a exotičtější turistické cíle

Čeští turisté začínají více objevovat nové oblasti

 

Češi při svých prázdninových cestách stále většinou neopouštějí Evropu, ale s rostoucí životní úrovní přibývá těch, kteří chtějí objevovat nevšední turistické oblasti - Asii,

 

Afriku a Ameriku. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytla Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).
Základní trendy se příliš nemění. Mezi standardní oblasti patří podle AČCKA Chorvatsko, Egypt, Tunisko, Bulharsko, Řecko, Itálie a Španělsko. K nim se ale postupně přidávají vzdálenější, exotičtější a finančně náročnější cíle. "Souvisí to s vývojem kupní síly občanů České republiky," řekl tajemník AČCKA Michal Veber.
V Chorvatsku loni podle údajů CzechTourismu přenocovalo čtyři a více nocí 939.000 Čechů, v Itálii 437.000, ve Španělsku 196.000 a v Řecku 187.000. Stále více klientů poznávacích zájezdů začíná objevovat Petrohrad, Moskvu a další země bývalého sovětského bloku - Estonsko, Litvu, Lotyšsko a západní Ukrajinu.
Češi však stále častěji cestují na jiné kontinenty. Americký kontinent loni navštívilo 55.000 Čechů, Asii 81.000 a Afriku dokonce 274.000 českých turistů. Velký podíl počtu cest na černý kontinent mají Tunisko a Egypt, kam loni vycestovalo 146.000 a 97.000 turistů. Egypt, Tunisko a Turecko jsou podle údajů AČCKA oblastmi s největšími počty takzvaných last minute zájezdů a velmi levných nabídek.
"Kvalita ubytování a služeb je však mnohdy v přímé souvislosti s velmi nízkou cenou. Z dlouhodobého pohledu jsou tyto ceny, některými odborníky považované za dumpingové, neudržitelné," uvedl Veber. V těchto zemích lze také zaznamenat náznaky činnosti muslimských extremistů, což podle Vebera může mít za následek negativní vliv na cestovní ruch.
Mezi úspěšné novinky patří podle AČCKA Jordánsko, Malta, Botswana, Malajsko, Nový Zéland, Austrálie nebo Omán. Od loňské sezony Češi jezdí do Dominikánské republiky, Jižní Ameriky, JAR a na ostrovy v Karibiku.
Z asijských zemí u Čechů vede Thajsko, které se postupně stává dalším tradičním cílem navzdory tomu, že tu pro Čechy platí vízová povinnost. Thajské velvyslanectví v Praze ČTK informovalo, že českým občanům loni udělilo více než 9000 víz. V roce 2003 to bylo 7200 víz.
"Jedna část našich klientů do Asie jezdí každou zimu. Vědí, že jim relativně nic nehrozí a že příště poletí znovu," popsal ČTK část klientely Vladimír Míka z cestovní kanceláře Meta Tour, která se specializuje na Thajsko a další asijské země. "Pokud nepřijdou záplavy nebo zemětřesení, neměl by z Asie nastat odliv turistů," věří.
Podle Míky by Češi teprve měli turisticky objevit země jako Vietnam, Laos, Kambodža či Barma. Západní turisté už sem jezdí, říká Míka.
Veber tvrdí, že v případě Thajska se vrátil počet turistů na stejná čísla jako před ničivým zemětřesením a vlnami cunami. Velký odliv stále zažívá Srí Lanka. Podle analytika na cestovní ruch Jaromíra Beránka je ale výrazně méně českých turistů i v Thajsku, a to asi o pětinu proti loňsku.
Z asijských zemí se podle AČCKA prudce zvýšil zájem o Čínu - meziročně o více než 50 procent. Letošním asijským objevem je také Indie.
Z dlouhodobějšího hlediska jsou podle Vebera mírně na ústupu zájezdy poznávací a kupují se různé typy kombinací zájezdů pobytových s aktivním programem nebo adrenalinových, sportovních či jinak aktivně pojatých zájezdů.
Ne všichni však prahnou po cestovatelských zážitcích. Například lidé cestující do Brazílie či Venezuely se ubytovávají ve stejných hotelových komplexech, jaké jsou například i ve Španělsku, poznamenal Míka.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20093)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13935)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14093)

• Last minute
18.1% (13470)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12969)

Celkem hlasů: 74560

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.