E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

12.06.2005

Na co pamatovat u cestovního pojištění

Bez pojištění mohou v zahraničí nastat velké problémy

 

Před cestou na dovolenou, ale i při jakémkoli jiném výjezdu za hranice, se vyplatí pojistit. Loňským vstupem do Evropské unie mají sice Češi v členských státech zajištěnou základní

 

lékařskou péči, ale přesto je vhodné si zřídit komerční pojistku.
Ošetření v EU není nikdy bezplatné, musíte uhradit na české poměry vysokou spoluúčast (například ve Francii 30 procent za lékařské ošetření, v Rakousku až devět eur za den pobytu v nemocnici), kterou po návratu české pojišťovny neproplácejí.
Zdravotní péči je možné uplatnit jen v zařízeních financovaných z veřejných zdrojů, nikoli tedy u soukromých lékařů. V turistických oblastech je ale většina zdravotních zařízení právě soukromá.
Na každou zahraniční cestu se připojistěte
Určitě se vyplatí sjednat komerční cestovní připojištění, a to i proto, že náklady nejsou příliš vysoké. Cestovat pak budete v daleko větším klidu.
Cestovní pojištění vždy poskytuje asistenční služby, tedy pomoc v případě nouze.
Veškeré výlohy na léčení včetně místních zákonných spoluúčastí uhradí cestovní pojišťovna.
Úhrada léčebných výloh se vždy vztahuje na veřejná i soukromá zdravotní zařízení. Cestovní pojištění se vztahuje i na repatriaci nemocného.
Cestovní pojištění poskytuje ochranu i v případě mnohých dalších rizik (odpovědnost za škody, ztráta či poškození zavazadel, zrušení cesty a další).
Cena cestovního pojištění je zpravidla mnohem nižší než výše zákonných spoluúčastí při lékařském ošetření v jednotlivých zemích.
Je dobré si zapamatovat telefonní číslo na asistenční službu
Když nastane pojistná událost, nezapomínejte, že pro tento případ je zde asistenční služba.
Asistenční služba je k dispozici 24 hodin, sedm dní v týdnu
Asistenční služba zprostředkuje ošetření u lékaře, převoz do nemocnice či transfer do České republiky. Zajistí také úhradu nákladů spojených s ošetřením či pobytem v nemocnici.
V případě okradení asistenční služba zajistí kontakt s policií a dalšími úřady a poradí, jak postupovat, zabezpečí pomoc u dopravních nehod a poradí při ztrátě dokladů. Rovněž může zprostředkovat kontakt se zastupitelským úřadem.
Účtenky a lékařskou zprávu vždy pečlivě uschovat
Po návratu do České republiky bude pojišťovna vyžadovat originály některých dokladů. Bez nich bohužel pojistka nebude proplacena. Nezapomeňte si proto vzít a pečlivě uschovat zejména lékařský nález společně s originály účtů či faktur a lékařských předpisů, které prokazují výši nároků. Důležitý je také policejní protokol, pokud pojistná událost nastala v souvislosti s dopravní nehodou.
Některým aktivitám se raději vyhněte
I když máte sjednané pojištění, některým činnostem se raději vyhněte nebo při jejich provozování buďte maximálně opatrní. V případě pojistné události byste totiž u pojišťovny nemuseli uspět (pojišťovna by odmítla plnit). Jedná se kupříkladu o požívání alkoholu nebo návykových látek, provozování profesionálních, výkonnostních či rizikových sportů.

Zdroj : iHNed

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 26.04.

25°C
12°C

Sobota 27.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20057)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13896)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14058)

• Last minute
18.1% (13441)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12920)

Celkem hlasů: 74372

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.