E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

06.06.2005

Dovolená na českých řekách

České řeky sjíždí stále více vodáků, ročně asi 90.000

 

Dovolenou na některé z českých řek podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka rok od roku tráví stále více vodáků. Ročně se jejich počet pohybuje mezi 80.000 až 90.000

 

osobami. Jsou mezi nimi i cizinci, ale ve výrazné menšině. Ročně jich jezdí po českých řekách asi 2000 až 3000, a to hlavně Němců, kteří si ale spíše sjedou jen krátký úsek v rámci jednodenního výletu například při návštěvě Českého Krumlova. Cizinci sjíždějí hlavně Vltavu, na jiných řekách jsou spíše výjimkou.
Přestože vodáků na českých řekách rok od roku přibývá, těch, kdo si na svou dovolenou vezou loď, je na silnicích vidět čím dál tím méně. Naprostá většina vodáků totiž v posledních letech využívá služeb půjčoven v místě. Půjčovna nebo cestovní kancelář jim loď přiveze na místo startu a přijede si pro ni zase do plánovaného cíle trasy. Kvůli mizivému zájmu o dopravu lodí zrušily České dráhy možnost jejich dopravy takzvaným loďovlakem.
Za rostoucím zájmem o dovolenou na vodě stojí změna životního stylu. Lidé stále více sportují a od dovolené si slibují nejen opalování a koupání, ale hlavně zážitky, a ty jim dovolená na vodě dává. Navíc na vodu jezdí obvykle party, zdaleka ale ne jen studentské. I mnozí lidé středního věku si kromě jedné dovolené s rodinou v cizině rádi dopřejí například prodloužený víkend s přáteli na některé z českých řek.
Sjíždění řek v Česku není finančně náročný způsob aktivní dovolené. Za půjčení lodě s pádly zaplatí vodáci od 100 do 200 korun na den. K tomu vesty a barely na bagáž vyjdou na další desítky korun. Za šestimístný raft dají turisté 300 až 400 korun na den. Ubytování v kempech většinou ve vlastních stanech stojí dvoučlennou posádku i se psem asi 50 korun, maximálně necelou stokorunu.
S nadsázkou by se tak dalo říct, že nejvíc peněz v posledních letech vodáci utratí za benzin, a to nejen za dopravu na místo. Stále více svátečních kanoistů si totiž nevozí všechny věci sebou v lodi, ale převáží si je večer a ráno dvěma auty vždy do následujícího tábořiště.
Mekkou českého vodáctví je Vltava. Oblíbená je ale i Lužnice, Ohře, Sázava, Berounka, Otava nebo Labe. Na Moravě se sjíždí nejčastěji řeka Morava. Návštěvnost řek v jednotlivých letech velmi ovlivňuje počasí, hlavně množství vody. V jarních měsících jsou splavné také menší toky.
Přibývá i těch, kdo si dopřejí dovolenou na vodě v zahraničí. Oblíbené jsou zájezdy na kanoích nebo raftech v Rakousku, Slovinsku, ve Francii, Itálii a na Slovensku.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19994)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13844)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14010)

• Last minute
18.1% (13388)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12862)

Celkem hlasů: 74098

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.