E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 29. 03. 2024
Svátek slaví Taťána
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

05.06.2005

Jižní Čechy

V Krumlově bude nové muzeum

 

Nové muzeum, jehož základem je 100 let starý fotoateliér, vzniká v Českém Krumlově. Představí dílo Josefa Seidla, považovaného za nejvěrnějšího obrazového kronikáře Šumavy, a jeho syna

 

Františka. Zároveň bude výpovědí o pohnutém osudu jedné rodiny, který charakterizuje dramatické dějiny této části pohraničí.
Muzeum se rodí v objektu z roku 1905, kde do roku 1949 oba fotografové žili a tvořili. Dům v českokrumlovské Linecké ulici koupil v dubnu 2005 od dědiců rodiny Českokrumlovský rozvojový fond, jenž je stoprocentní dceřinou společností města. Nyní zahájil kroky k jeho obnově a záchraně mimořádně cenného fotografického archivu. "Světová unikátnost spočívá v tom, že se dochovala jednak samotná budova s ateliérem s minimálními stavebními úpravami, dále významná část původního technického vybavení fotoateliéru a k tomu ještě i samotné dílo, které tu vzniklo," řekl novinářům ředitel fondu Miroslav Reitinger.
Fond se stal vlastníkem objektu včetně mobiliáře, významné části díla a práv k němu. Získal zhruba 80.000 skleněných desek a také celuloidové pásky s negativy. Dílo chce nyní převést do digitální formy, zakonzervovat a archivovat, proto bude mít muzeum rovněž odborné badatelské pracoviště. Cílem je také oprava domu, restaurování interiérů, mobiliáře a dochovaného vybavení fotoateliéru. Dům leží v městské památkové zóně a je nemovitou kulturní památkou. Zůstala v něm fotokomora, stojany, opony i fotografické přístroje. Je mezi nimi i přenosný fotoaparát včetně batohu, jímž byl Josef Seidl charakteristický při svých cestách po Šumavě, při nichž zmapoval i dnes již zaniklou část této oblasti. Součástí jsou i alba fotografií a pohlednic dokumentujících dílo Josefa a Františka Seidlových především z oboru krajinářské tvorby. Tento vzácný archiv z konce 19. a poloviny 20. století, v němž je bohatě zastoupena i ateliérová tvorba, je opatřen podrobnou dokumentací, například jmény a adresami portrétovaných osob, účty či seznamy. Vznik veřejně přístupné muzejní expozice, kterou bude tvořit stálá výstava věnovaná dílu Josefa a Františka Seidlových a také prostory pro sezónní výstavy, závisí na tom, zda budou peníze. V plánu je otevřít ji nejpozději v roce 2009, kdy uplyne 150 let od narození Josefa Seidla. Tvůrci muzea věří, že projekt podpoří i peníze z evropských fondů či ministerstva kultury.

Zdroj : Rozhlas

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 30.03.

25°C
12°C

Neděle 31.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19833)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13742)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13899)

Last minute
18.1% (13267)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12738)

Celkem hlasů: 73479

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.