E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 28. 03. 2024
Svátek slaví Soňa
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

25.05.2005

Regionální letiště ožívají

Letecká linka Ostrava - Mnichov včera zahájila svůj provoz

 

Pravidelná mezinárodní linka do Mnichova včera zahájila provoz z letiště Ostrava-Mošnov. Jde o první pravidelnou mezinárodní linku v pětačtyřicetileté historii

 

letiště. A zřejmě ne poslední. Boom letecké dopravy v Česku tak začínají výrazněji pociťovat i regionální letiště.
První devadesátiminutový let do bavorské metropole absolvovalo se společností Cirrus Airlines sedm pasažérů. Linka nabídne denně dva lety, v neděli jeden. Od podzimu se frekvence ve všedních dnech patrně ještě o jeden let rozšíří.
"Průzkumy nám naznačují, že najdeme dost zákazníků," věří ředitel ostravského letiště Michal Červinka. "V kraji mají některé německé firmy své významné výrobní základny, zejména Siemens, ale i menší podnikatelské subjekty, proto dost spoléháme, že především jejich manažeři se stanou pravidelnými klienty," připojil.
"Věříme v budoucnost ekonomicky silného Moravskoslezského regionu, který bychom chtěli podpořit také našimi službami," vysvětlila vstup do Ostravy Julia Kempe z Cirrus Airlines.

Pod správou krajů
Podle svých průzkumů očekává management letiště v prvních měsících zájem nejméně 20 cestujících na jeden let, především v obchodní třídě. Linka bude rentabilní už ve chvíli, kdy si letenku do obchodní třídy koupí sedm lidí. Společnost Letiště Ostrava podpoří linku sníženými letištními poplatky o 50 procent po dobu prvních 12 měsíců provozu.
Mošnovské letiště bylo loni k prvnímu červenci převedeno z majetku státu, respektive České správy letišť, do vlastnictví Moravskoslezského kraje. Stejně pod příslušné kraje přešla letiště v Brně-Tuřanech a karlovarská Olšová vrata. Představitelé krajů se před rokem netajili svými záměry vdechnout letištím život, a účinně podpořit regionální leteckou dopravu. Ta má zpřístupnit a zatraktivnit regiony i pro běžné návštěvníky a turisty. Daří se ale tyto záměry naplňovat?
Z Brna do Londýna už nyní každý den létá největší evropský nízkonákladový přepravce - irská společnost Ryanair. Během letoška hodlá na této trase přepravit sto tisíc cestujících. "Podle toho, jak se podaří linku do Londýna zavést, budeme uvažovat o dalším rozšíření letů z jižní Moravy," uvedl dříve šéf Ryanair Michael O'Leary.
Vedení Jihomoravského kraje a brněnského letiště současně vyjednávají o jedné přímé lince na Ukrajinu, také na některé německé letiště. "Letiště je rozhodující prioritou," tvrdí hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.
Krajští radní minulý týden schválili, že z loňského přebytku kraj vynaloží 57 miliónů korun pro rozvoj letiště. Z toho 40 miliónů korun na výstavbu nového odbavovacího terminálu za 180 miliónů korun. Brno získalo na tyto účely padesátimiliónovou dotaci z evropských zdrojů, zbytek potřebných peněz získá z úvěrů.
Evropskou dotaci ve výši 48 miliónů korun má přislíbenu rovněž Moravskoslezský kraj. V červnu zahájí výstavbu nové odbavovací a odletové haly za celkem 160 miliónů korun. "Vedle postupné modernizace stojí za zmínku vrcholící jednání, jež by měla do Mošnova přivést jednoho nízkonákladového dopravce, možná už od podzimu," uvedl Červinka.

Investují i Karlovy Vary
Rovněž karlovarské letiště chystá značné investice. První část rekonstrukcí zahrnuje modernizaci přistávací dráhy nákladem 113 miliónů korun. Následovat bude obnova světelného a zabezpečovacího zařízení, ve třetí dojde k dostavbě a úpravě odbavovací haly. Celkem by si tyto investice měly vyžádat okolo 209 miliónů korun.
Podle ředitele letiště Václava Černého by k tak rozsáhlým změnám nemohlo dojít, kdyby letiště nebylo převedeno na kraj a nedosáhlo na finanční zdroje z Evropské unie. Pro Karlovarsko, které svou budoucnost spojuje především s lázeňstvím a cestovním ruchem, má letiště klíčový význam. O tom svědčí i výrazný nárůst přepravených cestujících v minulém roce - meziročně o 30 procent. Letiště Karlovy Vary vyjednává o pravidelné lince s několika dopravci.
Letecká osobní přeprava znovu zažívá boom. Nevyhýbá se ani České republice. Všechna domácí letiště odbavila loni dohromady, podle statistik Ministerstva dopravy, více než deset miliónů cestujících. To představuje bezmála pětinový meziroční nárůst. Naprostá většina připadá na pražskou Ruzyň. Regionální letiště Ostrava, Brno, Karlovy Vary na zvýšení participují zatím nepříliš významným podílem. Současné aktivity jejich nových vlastníků však naznačují určitý obrat k lepšímu.

Zdroj : iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 29.03.

25°C
12°C

Sobota 30.03.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19771)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13693)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13855)

Last minute
18% (13215)

Prostřednictvím internetu
17.3% (12680)

Celkem hlasů: 73214

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.