E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

21.05.2005

Tradice dálkových pochodů

Dálkovým pochodům lidé zůstávají věrni

 

Společné zdolávání kilometrů v přírodě v podobě dálkových pochodů má v Čechách víc než čtyřicetiletou tradici. Z původně stovkových tras se rozšířily spíše mírnější varianty, i když možnost

 

ujít sto kilometrů zůstává. Lidé si však raději vyšlápnou na 50, 25, 20, ale třeba i jen na osm kilometrů. A dnešní nabídka akcí je stejně bohatá, jako je lidská vynalézavost při hledání jejich názvů.
Celkem se dnes pořádá přibližně 600 pochodů a po mnoha z nich se projde víc než tisícovka účastníků. Nejvíce se chodí 20 až 35 kilometrů, ale stovkaři zůstávají podle pořadatelů svým trasám věrni. Extrémně dlouhá trasa vyžaduje zvláštní pravidla. "Na stovkových pochodech lidé vycházejí zpravidla den předem a docházejí odpoledne následující den. Zažil jsem lidi, kteří trasu i běželi!" řekl ČTK Luboš Němeček z Klubu českých turistů. Noční část trasy se chodí většinou po silnicích a denní terénem. Jinak se pochody silnicím spíše vyhýbají.
Konické štrapáce, Hanácká špulka, Loupežnická pěšina, Tulácká cítka, Po šumperském psaníčku, Jáchymovský tolar, Rusavskými kotáry, Toužimskej puchejř, Krvavej Čepelka, Šmajdání za dvojčaty - na putování s takto zábavnými jmény vyrážejí každoročně mladí, staří, kluci, holky i rodiny s malými dětmi. "V poslední době chodí hodně lidé se psy. Už jsem viděl i cyklistu se psem na vodítku," vzpomíná Němeček.
Chodí se i po stopách slavných rodáků - Jaroslava Haška, řídícího učitele Buchara, rytíře Toulovce, Eskymo Welzla. A chodí se doslova celý rok - od novoročních výšlapů až po Vánoční prosíčku. Účastníky čeká všude přibližně stejný scénář: na startu nafasují průvodní list v podobě malé mapky. V cíli jsou pak odměněni diplomem, tatrankou či nášivkou, ve slavných Prčicích pak tradiční botičkou. Někde se rozdávají pamětní listy, jinde připraví šikovné ženy rozličné pomazánky či chleby se sádlem, všeobecnou pohodu často tvrdí buřtíky opékané na táboráku.
Novinkou posledních pěti let jsou cyklistické varianty pěších tras. Bývají delší, běžně až do sta kilometrů. Nevšední zážitky slibují málo rozšířené noční pochody. A nenasytní vandrovníci se již od 70. let vyžívají na takzvaných etapových pochodech. Příkladem je víkendové celorepublikové rozloučení se sezonou Za posledním puchýřem. Pokusem o akci mezinárodní se letos stal První jarní eurovýšlap ze Znojma přes rakouské hranice.
Dlouholetý věhlas mají Líšeňské pochody českým rájem aneb takměř ode dna, jejichž součástí je lampiónový pochod a hudba. Od roku 1971 vodí turisty půvabnou skalní krajinou ráje. Na Putování za loštickým tvarůžkem vyrážejí každoročně v květnu do okolí pohádkového hradu Bouzov účastníci vybavení hanáckou svačinou. Železnou tradici má i benešovský pochod Za povidlovým koláčem.
Na tradičním pochodu po vinohradech v Bruntále je možno zakoupit do vlastních nádob víno. Stejnojmennou písní byl inspirován brněnský pochod Jede Kudrna okolo Brna. A moravskotřebovský Vandr skrz maló Hanó každoročně končí na zřícenině Cimburku nad Městečkem Trnávka.
Důležitost názvu ukazuje pochod Putování za Rumcajsem. Když byla takto přejmenována Jičínská padesátka, nahrnuly se na ni takové davy, že se muselo startovat ve vlnách. Soutěžilo se tu o nejopravdovější Manku, Rumcajse a Cipíska. V roce 1980 tu startovalo úctyhodných 6317 lidí.
Každoročně se pak v pravidelné nabídce vyskytnou i nějaké specialitky. Letos je to například dálkový pochod Barunka u příležitosti 150. výročí vydání Babičky Boženy Němcové.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (19991)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13842)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14009)

Last minute
18.1% (13387)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12861)

Celkem hlasů: 74090

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.