E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Úterý, 30. 04. 2024
Svátek slaví Blahoslav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

19.05.2005

Pražské letiště

Ruzyně? Nejlepší letiště ve střední Evropě

 

Přátelský personál, dostatek míst na sezení a především čistota. To jsou jedny z hlavních důvodů, proč cestující označili letiště v Praze-Ruzyni za nejlepší ve střední a východní Evropě a v anketě mu

 

udělili prestižní cenu World Airport Awards 2005.
V soutěži se shromáždilo 4,8 miliónu anketních odpovědí pasažérů z osmdesáti šesti zemí. Na druhém místě World Airport Awards 2005 se v kategorii letišť střední a východní Evropy umístilo moskevské letiště Domodedovo, třetí příčka patří letišti ve Varšavě.
Ruzyně byla loni přijata do klubu elitních světových letišť. Základním parametrem je přitom počet odbavených pasažérů, a to deset miliónů. Praha se k této hranici během uplynulého roku těsně přiblížila - loňský rok prošlo Ruzyní téměř 9,7 milionu lidí. Co do provozních výkonů pak patří pražskému letišti třicáté místo v Evropě.
Na začátku roku odbavilo letiště v Ruzyni téměř 640 tisíc pasažérů. To představuje meziroční růst o necelých třicet procent. Právě dynamika růstu počtu cestujících je v evropském srovnání jednou z nejvyšších a v kategorii letišť s počtem odbavených cestujících nad deset miliónů je Praha dokonce jedničkou v zemích EU.
Velký zájem aerolinií o pražské letiště nutí Českou správu letišť k jeho rozšiřování. "Investice do letiště jsou nutné, abychom byli v Evropě konkurenceschopní," říká Martin Kačur, ředitel ČSL.
Aby bylo možné odbavit v Ruzyni více letadel, je do léta nutné vystavět zejména rychlé výjezdy z ranveje a zajistit údržbu dráhy.
"Rychlé výjezdy umožní letadlům opouštět dráhu ve větší rychlosti, než tomu bylo dříve. Stroje z ní tedy odejedou dříve a během hodiny tak bude moci přistát více letadel," vysvětluje Kačur.
V průběhu zimy se na pravidelných linkách odlétalo z Prahy do devadesáti čtyř měst. K nejoblíbenějším destinacím loni patřil Londýn, Paříž a Frankfurt nad Mohanem. Následoval Amsterdam, Curych a Moskva. V létě k pravidelným linkám přibudou ještě další destinace, například letiště v Bournemouthu, Doncasteru, Džidě, Kuvajtu, Monastiru, Rijádu a také Bromma ve Stockholmu. S nízkonákladovými linkami bude možné v průběhu léta odletět i na Krétu nebo na Malorku.
"Celkový počet míst, kam se bude z Prahy létat přímo, tak vzroste na sto dvanáct. Začnou létat i noví dopravci - padesát čtyři jich bude provozovat pravidelnou osobní a pět nákladní dopravu," uvedla Anna Kovaříková, mluvčí ČSL.

zdroj . iHned

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Středa 01.05.

25°C
12°C

Čtvrtek 02.05.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
26.9% (20133)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13985)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14131)

• Last minute
18.1% (13529)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (13015)

Celkem hlasů: 74793

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.