E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 19. 04. 2024
Svátek slaví Rostislav
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

17.05.2005

Evropská ekonomika a cestovní ruch

Komisař Verheugen: Cestovní ruch je jednou z vrcholných priorit komise EU

 

EU vnímá přínos cestovního ruchu jako velmi důležitý pro budoucnost evropské ekonomiky, což se potvrdilo i v průběhu setkání čtyř hlavních asociací zastupujících soukromý sektor

 

cestovního ruchu s viceprezidentem komise a komisařem pro podnikatelskou činnost a průmysl Güntherem Verheugenem, konaného dne 18. února 2005.
Partnery komisaře Verheugena byli zástupci ECTAA (Group of National Travel Agents' and Tour Operators' Associations within the EU), EFCO&HPA (The European Federation of Campingsite Organisations and Holiday Park Associations), ETOA (European Tour Operators Association) a HOTREC (Confederation of National Associations of Hotels, Restaurants, Cafés and Similar Establishments in the European Union and European Economic Area). Jednalo se o vůbec první kontakt Verheugena s odvětvím cestovního ruchu od doby, kdy převzal odpovědnost za ?Podnikatelskou činnost a průmysl?. Zdůraznil, že posílení konkurenceschopnosti Evropy závisí na následujících podmínkách: na prostředí nakloněném podnikání, na silném podnikatelském duchu, na rovném hracím poli a na lepší regulaci. Řekl, že cestovní ruch byl identifikován jako jeden ze tří klíčových sektorů, ve kterých se předpokládá trvalý růst a vytváření pracovních příležitostí: ?Cestovní ruch má v Evropě obrovský potenciál, který není plně využíván, zejména po rozšíření EU.? Poté co pronesl, že ?Cestovní ruch je sektorem, jenž si zaslouží větší politickou pozornost,? komisař Verheugen dále vysvětlil, jak ještě do konce roku, po důvěrných konzultacích s příslušnými akcionáři, předloží svůj návrh politiky pro oblast cestovního ruchu, fungující nikoliv na bázi ochranářství či dalších regulací, ale spíše na základě opatření namířených k podpoře a realizaci úplného potenciálu tohoto odvětví.
Cílem zástupců odvětví bylo na této schůzce upozornit na překážky růstu a tvorby pracovních příležitostí způsobené břemenem regulačních opatření uvalených na podniky působící v EU. V tomto dal komisař Verheugen zástupcům podniků plně za pravdu. Uznal existenci administrativního břemene, které podniky fungující v oblasti cestovního ruchu musejí nést, a to především podniky malé. Jeho záměrem je během jeho funkčního období jako komisaře pro podnikatelskou činnost dosáhnout stavu, kdy bude ?méně byrokracie, nikoliv více?.
Günther Verheugen vysvětlil, že pokud již bude nové legislativy zapotřebí, pak by měla být snaha vyhnout se přístupu ?jedna velikost sedne všem?. ?Nebudu v budoucnu akceptovat legislativní iniciativy bez řádného zhodnocení jejich dopadu,? řekl a dále pokračoval vysvětlením, že s tím se budou pojit i otázky: ?Vytváří nově navrhované legislativní opatření další administrativní břemeno? Jaký to bude mít vliv na konkurenceschopnost?? Rovněž potvrdil předsevzetí komise provést revizi stávajícího regulačního aparátu s přihlédnutím ke konkurenceschopnosti Evropy.
5 nejdůležitějších údajů o evropském cestovním ruchu
? Příjezdy turistů do Evropy: přibližně 50 % příjezdů v celosvětovém kontextu
? Sektor zahrnuje přibližně 1,5 milionu podniků v EU
? To představuje přidanou hodnotu ve výši 165 miliard euro
? Cestovní ruch zaměstnává 8 milionů pracovníků, což představuje 4 % z celkového počtu pracovních příležitostí v EU
V odpověď na konkrétní obavu vyjádřenou Berndem Geyerem, prezidentem HOTREC, týkající se nedostatečné průhlednosti při stále častějším vytváření pravidel vycházejících takříkajíc ?zadními dvířky?, tedy například ze standardizačních orgánů, Verheugen zdůraznil, že komise očekává, že veškeré orgány mající na starost vyvíjení jakýchkoliv pravidel na evropské úrovni musí řádně informovat akcionáře a tato opatření s nimi předem konzultovat.
Mezi otázky diskutované při schůzce patřily:
? Břemeno regulačních opatření a zdanění ležící na odvětví cestovního ruchu EU, snižující konkurenceschopnost v porovnání se zeměmi mimo hranice EU;
? Potřeba kvantifikovat ekonomické a společenské dopady cestovního ruchu, hnací složky i překážky podnikům činným v oblasti cestovního ruchu, a umožnit tak úplné zhodnocení dopadů návrhů regulačních opatření;
? ?Regulace zadními vrátky?, jako např. regulace ze strany standardizačních úřadů, stálého výboru komise pro potraviny a zdraví zvířat, jakožto i ze strany organizací na ochranu autorských práv a podobných ?výběrčích? institucí, obcházející obvyklé standardy konzultování, transparentnosti a přijímání odpovědnosti vůči akcionářům;
? Statut schválené destinace vůči čínským turistům a s tím související následné aktivity.
Aby se v této věci postoupilo kupředu, komisař Verheugen nabídl možnost pravidelných kontaktů a průběžného dialogu se soukromým sektorem evropského odvětví cestovního ruchu, včetně svého záměru (pokud mu to umožní diář) zúčastnit se fóra cestovního ruchu Tourism Forum na Maltě a žádat o možnost oslovit zástupce odvětví cestovního ruchu při prestižních událostech. Jednou z takových možných příležitostí byl shledán veletrh ITB 2006 v Berlíně.

Zdroj : C.O.T.

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 20.04.

25°C
12°C

Neděle 21.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19949)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13811)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (13973)

• Last minute
18.1% (13346)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12824)

Celkem hlasů: 73903

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.