E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Pátek, 26. 04. 2024
Svátek slaví Oto
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

13.05.2005

Agroturistika

Zájem o dovolenou na venkově roste

 

Zájem cizinců, ale i Čechů o dovolenou na statku rok od roku roste. Přesto jezdí z ciziny na český venkov jen minimum turistů. Také Češi zatím dávají v naprosté většině před agroturistikou

 

přednost klasické dovolené u vody nebo na horách. Řekl to analytik Jaromír Beránek.
Dovolenou na statku v ČR ročně tráví zhruba 30.000 turistů, z toho asi deset tisíc z ciziny. Ze zahraničí převažují Němci, Poláci a Nizozemci. Průměrná délka pobytu na farmě je kolem pěti až sedmi dnů. Jde přitom jen o nepatrný podíl z celkového počtu turistů, kteří se v Česku rekreují. Z ciziny totiž do země jezdí ročně asi osm milionů turistů.
Zájem o dovolenou na českém venkově ale postupně zřejmě poroste. Také Češi začnou trávit dovolenou častěji doma. "Pobytů u moře se zkrátka nabaží a budou chtít lépe poznat také vlastní zemi," řekl Beránek. Do roku 2010 by tak mohlo dovolenou na českých farmách trávit 80 až 100 tisíc lidí ročně. Větší část z nich by měla být z ciziny.
Se sousedním Rakouskem, kde nabízí ubytování téměř každý druhý statek, se Česko asi nikdy nebude moci měřit. Přesto se podle Beránka nabídka služeb v agroturistice zvyšuje. Analytická firma Mag Consulting odhaduje, že služby v agroturistice poskytuje prostřednictvím cestovních kanceláří více než stovka subjektů, hlavně na východě a jihu Čech a na jižní Moravě.
Rozvoj agroturistiky je v tuzemsku pomalejší především proto, že zemědělci, kteří získali farmy po revoluci v roce 1989, investovali především do základních výrobních technologií. Na obnovu nebo budování ubytovacích zařízení pro turisty jim zatím nezbývají peníze. Podle Beránka není dostatečná ani státní podpora.
"Agroturistika je u nás spíš v rovině proklamací a přání," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Podle jeho soudu se tomuto oboru dává větší význam, než jsou v Česku podmínky. Vhodná je totiž krajina posetá malými farmami, v tuzemsku ale převažují velké zemědělské podniky. "Ještě po mnoho let to bude okrajová záležitost," dodal.
"Agroturistika představuje asi šest až sedm procent našeho hospodářství, jde spíš o doplněk," řekl farmář z Lounska Leo Suchý. Čtyři roky provozuje v rámci statku agropension s kapacitou 20 lůžek. Kolem je půl hektaru sadu a louky, pískoviště, kuželky, táborák či možnost chytání ryb. Hosté si mohou prohlédnout život na farmě, kde se chová například skot, pštrosy, andské lamy nebo kamerunské ovce.
Ze zahraničí přijíždějí spíš zájezdy, například z Německa či Nizozemska, českou klientelu tvoří především rodiny s dětmi. "O prázdninách jsme vytíženi na 80 až 100 procent, teď tu máme asi tři lidi," řekl Suchý. Penzion je otevřen od dubna do října.
Mezi pobyty v rámci agroturistiky se počítají rekreační nebo turistické pobyty ve venkovském prostředí, obvykle na rodinných farmách. Pobyt je často spojen i s dalšími aktivitami, například jezdectvím, cykloturistikou, rybařením, myslivostí apod.

Zdroj : České noviny

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Sobota 27.04.

25°C
12°C

Neděle 28.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (20092)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13932)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14090)

• Last minute
18.1% (13464)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12964)

Celkem hlasů: 74542

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.