E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Čtvrtek, 25. 04. 2024
Svátek slaví Marek
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

03.05.2005

Lázně nejen pro nemocné

Přichází čas manažerských pobytů

 

Skutečnost, že do lázní jezdí nejen lidé nemocní či zotavující se po úrazech či operacích, ale i poměrně zdraví, už nikoho nepřekvapí. Dokonce ani v takové tradiční lázeňské velmoci proslavené léčebnými

 

účinky svých lázní, kterou Česká republika bezesporu je. Rostoucí konkurence nutí lázeňské provozovatele nabízet i dříve nemyslitelné programy ? zeštíhlovací kúry, relaxační pobyty, pobyty antistresové, pro ženy, pro seniory... Nabídka je bohatá a vybere si skoro každý. Zvláštní kapitolu tvoří pobyty manažerské.
Stále více lidí ve vyspělém světě podléhá civilizačním chorobám. Jednou z nejohroženějších skupin obyvatelstva jsou podnikatelé a manažeři, tedy lidé žijící v neustálém stresu. Lidé, kteří zapomněli odpočívat. Jednou z variant pro relaxaci a regeneraci jsou lázně ? během masáže nebo v termální lázni se na práci a všední starosti zapomíná velmi snadno.
Když jsme pátrali po tom, co manažerské pobyty po česku znamenají, narazili jsme na drobný problém. Nikde není specifikováno, co přesně manažerský pobyt obnáší, takže každý provozovatel pod tímto označením nabízí něco jiného. Někde hovoří o pobytech relaxačních, jinde třeba o antistresových. Liší se obsah, délka, cena i spektrum doprovodných služeb. Jedno ale mají společné ? klienti si mají především odpočinout a okusit něco z lázeňských procedur.
Fenomén posledních let
Historie lázeňství na území České republiky sahá do hluboké minulosti, hovoří se dokonce o středověku. Zato manažerské pobyty k nám pronikly teprve nedávno. Z námi oslovených lázeňských provozovatelů nabízí nejdéle tyto pobyty společnost Bristol Group ? do jejích karlovarských hotelů jezdí manažeři relaxovat již od první poloviny devadesátých let. U většiny ostatních se takové pobyty objevily až v posledních letech, někde jde dokonce o novinku této sezony. ?S nabídkou manažerských pobytů přichází naše společnost na trh až v letošním roce,? říká například Tomáš Gottfried z mariánskolázeňské společnosti Cristal Palace a dodává: ?Do současné doby jsme nabízeli balíčky s možností sportovního vyžití, balíčky lázeňské a jejich kombinace přímo na míru podle požadavků klienta.?
Ne všechny lázně či lázeňské hotely ovšem mohou přáním přepracovaných manažerů vyjít vstříc, buď kvůli totálnímu vytížení kapacity klasickými pacienty, či vinou absence potřebné infrastruktury. Jiné lázně (např. Jáchymov) nejsou pro podobné pobyty vhodné svým zaměřením. Význam této cílové skupiny je ovšem zřejmý všem, nabídka se tedy postupně rozšiřuje. ?Manažerské pobyty nenabízíme, neboť nemáme vlastní balneo,? vysvětluje Jaroslav Šnejdar z karlovarského hotelu Romance ? Puškin. ?Soustředíme se na německou klientelu, především na lázeňské pobyty ve spolupráci s protilehlými západočeskými lázněmi, a na individuální, především dlouhodobou, turistiku. Po vybudování vlastního balneoprovozu o manažerských pobytech uvažujeme. Domníváme se, že tyto pobyty mají dobrou budoucnost, zejména jako vyplnění kapacity v okrajových sezonách,? uzavírá Šnejdar.
Tuto domněnku víceméně potvrzují ti, kteří tento produkt již nějaký pátek nabízejí. ?Větší zájem je na jaře a na podzim,? říká například Mgr. Markéta Kubátová z Lázní Teplice v Čechách. ?Největší zájem pozorujeme v jarním a podzimním období, minimální přes léto,? hodnotí Patricie Irlveková ze společnosti Marienbad Kur & Spa Hotels. Je zajímavé, že v nedalekých Karlových Varech je situace jiná. Andrea Ferklová z Grandhotelu Pupp Karlovy Vary říká: ?Naše město je přímo ideální k procházkám po lázeňských kolonádách. A s tím přímo souvisí právě návštěvnost ? manažeři přijíždějí hlavně v jarních a letních měsících. Velmi oblíbené se stává také září.? Podle Radima Kalfuse z Lázní Bělohrad ovšem nemá roční období na zájem o manažerské pobyty žádný vliv.

Zdroj : C.O.T.

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Pátek 26.04.

25°C
12°C

Sobota 27.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

Doporučení kamaráda
27% (20040)

Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13878)

Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14042)

Last minute
18.1% (13430)

Prostřednictvím internetu
17.4% (12903)

Celkem hlasů: 74293

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.