E-Česko

Cestování, ubytování, dovolená a volný čas

Čechy, Morava, Slezsko - to je naše Česko

     
Dnes je Sobota, 20. 04. 2024
Svátek slaví Marcela
Fulltextové hledání

Sekce, kde hledat:

Aktuality

 

 

 

 

Penzion Severka

 

Státní znak České republiky

Česká republika

Czech Republic

Tschechische Republik

 




Aktuality

Zpět na předchozí stránku

05.04.2005

Češi míří na Everest netradiční cestou

Expedice se účastní i dvě ženy

 

Nepříliš častý výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest Hornbeinovým kuloárem v severní stěně chystá česká expedice Himalaya 8000. V šestičlenném týmu pod vedením

 

zkušeného horolezce Josefa Šimůnka jsou rovněž Soňa Boštíková a Lucie Oršulová, které se pokusí o první ženský výstup na 8850 metrů vysoký vrchol touto cestou. Sestavu doplňují Ivan Foltýn, Josef Morávek a Petr Hnojna. Na vrcholu by měli stanout koncem května.

Nejvyšší vrchol světa se od doby prvovýstupu Edmunda Hillaryho v roce 1953 podařilo dobýt desítkám horolezců. Tým Himalaya 8000 se ovšem chystá vystoupat na vrchol jednou z nejnáročnějších cest. Výstup Severní stěnou ? Hornbeinovým kuloárem neboli Japonským žlebem ? je přímou cestou na Mt. Everest z tibetské strany přes ledovec Rohgbuk. Cesta byla zdolána pouze sedmkrát různými světovými expedicemi, z nichž první byli Japonci v roce 1980.
"Naším velkým snem je, abychom se na vrchol dostali všichni. Uvidíme ale, koho k sobě hora nakonec pustí," řekl na tiskové konferenci Šimůnek. "Bude to obtížné, ten kuloár je těžký na orientaci, bude záležet, kolik tam bude sněhu," doplnil. Domnívá se, že jeho tým čeká kombinace lezení po skále a v ledu. "Bude to proto místy obtížné i na techniku a zajištění. Celkově je to jedna z nejtěžších cest na Everest."

Šimůnkův tým čtyři roky v lezení po osmitícovkách pauzíroval. Důvodem byly pracovní povinnosti členů, rodina či nedostatek financí. "Poslední dva roky jsme sice nějaké peníze sehnali, nikdy to ale nestačilo pro celou výpravu a ve třech se tam jet nedá," přidala se Boštíková. Pro zkušenou horolezkyni, která stanula na dvou osmitisícovkách, to bude první pokus o nejvyšší horu světa. Hornbeinovým kuloárem dosud vylezlo sedm expedic, v žádné však zatím nebyla žena. Soňa Boštíková a Lucie Oršulová by se tak mohly stát nejen prvními Češkami, které zdolaly Mount Everest, ale také prvními ženami na světě, které nejvyšší horu dobyly touto cestou.

Podobné expedice Šimůnek nazývá zájezdem. "Slovo expedice se mi moc nelíbí," usmíval se. V minulosti vystoupil na Šiša Pangmu, Makalu a Lhoce Šar, pokoušel se v roce 2001 i o obtížnou horu K2, naposledy neúspěšně lezl opět na Šiša Pangmu.

Společně s Čechy se budou ve stejné cestě pohybovat rovněž členové rakousko-německé výpravy, v níž bude také žena. "Takže to bude takový souboj," prohlásil Šimůnek. "Oni ale mají trochu nevýhodu, polezou předtím ještě na jednou osmitisícovku." Jen těsně vedle Hornbeinova kuloáru se bude pohybovat početná americko-ruská výprava. "Ti pořádají výstup na počest šedesáti let konce války," doplnil s úsměvem Šimůnek.

Na vrchol v květnu

Čeští horolezci odletí do Himálaje 31. března, vrátit by se měli začátkem června. S sebou si vezou například dva kilometry lana, 30 šroubů do ledu, 100 karabin, 6 stanů i kuchyň. K pobytu pod Mt. Everestem si nachystali 50 kg masa, salámu a speciálního sušeného masa, 500 polévek a omáček, 50 kg sušenek, čokolád a dalších energetických ?nástrojů?. Ostatní budou dokupovat až na místě.

Po setřídění a dokoupení veškerého materiálu v Káthmándú čeká horolezce čeká první ?test? v podobě přejezdu nepálsko-čínské hranice ve výšce 2500 m n.m. Dále už budou pokračovat náklaďákem po jediné cestě, která spojuje nepálské Káthmándú s tibetskou Lhasou. Než se expedice dostane do základního tábora ve výšce 5300 metrů, musí přejet sedlo ve výšce 5500 metrů, projít aklimatizačním cyklem v městečku Nyalam a v oblasti kláštera Rohgbuk. Zde bude náklad přeložen na jaky, kteří dorazí do základního tábora po dvoudenní cestě těžkým terénem. Potom se už všichni soustředí na pokoření Mt. Everestu, na jehož vrchol by chtěli vystoupit koncem května.

Průběh expedice můžete sledovat na www.himalaya8000.com. Zpravodajství bude vysílat ve svém ranním pořadu také televize Nova, která by měla díky satelitnímu telefonu dostávat z Everestu rovněž obrázky.

Harmonogram expedice
21.3. Odeslání vybavení a zásob (Cargo)
29.3. Tisková konference
1.4. Káthmándú (Nepál)
6.4. Překročení nepálsko-čínské hranice
7.4. Nyalam (3700 m n.m.)
11.4. Oblast Rohgbuckého kláštera (5000 m n.m.)
13.4. Základní tábor (5300 m n.m.)
14.4. Práce na zdolání vrcholu
15.5. - 31.5. POKUS O VÝSTUP NA VRCHOL
Samotný výstup na Mt.Everest - nejpozději 30.5. až 31.5. (do tohoto data musí expedice skončit a odejít ze základního tábora)
3.(- 4.) 6. Návrat

Zpět na předchozí stránku

 

Počasí

Neděle 21.04.

25°C
12°C

Pondělí 22.04.

23°C
12°C

Handicap
Ostatní
Anketa

Jakému způsobu výběru dovolené dáváte přednost ?

• Doporučení kamaráda
27% (19995)

• Sezónní katalog cestovních kanceláří
18.7% (13844)

• Nabídka z reklamních letáků
18.9% (14011)

• Last minute
18.1% (13393)

• Prostřednictvím internetu
17.4% (12865)

Celkem hlasů: 74108

Přihlášení

Váš login:

Vaše heslo:


Novinky mailem

Vložte e-mail pro zasílání novinek a informací z portálu E-Česko.cz a magazínu Gulliver


 

 

 

 

 

Kopírování, publikování a šíření obsahu serveru www.e-cesko.cz je vítáno a doporučeno. Věříme, že uživatelům udělá použití materiálů ze serveru www.e-cesko.cz radost a že tuto radost budou šířit dále. Projekt E-ČESKO.cz vznikl ve spolupráci a za dotační podpory Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.